židovský hřbitov

Severovýchodně od centra městečka, při ulici Cihelny, umístěn okrsek býv. židovského hřbitova. Nepravidelná obdélníková plocha o délce přibližně 100 x 40 m. Při dnešním vstupu na jihozápadní straně stávala márnice, z níž se dochovaly stopy obvodového zdiva. Původně byl také hřbitov obehnán pravděpodobně více jak metr vysokou ohradní zdí z kamene, opevněnou po cca 4m přízedními pilířky. Koruna zdi byla kryta betonovou deskou. Na ploše dodnes dochovaného hřbitova se nachází celkem 150 náhrobků. Nejstarší zjištěný pochází z roku 1674. Poslední pohřeb proběhl v roce 1942. Forma náhrobních kamenů zpočívá k typickém členění pro oblast Moravy. Objevuje se symbolika konvice, věnce, koruny, jelena, šesticípé hvězdy. Náhrobky jsou osazeny především ve směru sever - jih s natočením čelní nápisové strany k západu. Řada náhrobků z 18. století si podržela jednoduchost mimořádně s tvarově bohatější volutovou bordurou. Objevují se symboly konvic levitské soupravy, věnce, korun, žehnajících rukou Kohenů a další. Pro 19. století jsou zastoupeny i dvoudílné ze stély a soklu, upevněné trnoží. materiál: kámen - pískovec, žula, v menší míře vápenec a mramor