lázeňský dům s kaplí Panny Marie Pomocné

Areál bývalých lázní je situován na samotě SV od jádra obce Roztěž. Na J straně areálu stojí budova bývalých lázní (hostinec), na S straně kaple P. Marie Pomocné s terasou a přístupem k prameni (J od kaple), na V straně bývalá hájovna. Kamenná kašna je umístěna při můstku mezi areálem kaple a areálem bývalé lázeňské budovy. Potok překonávají tři valeně klenuté můstky. Socha klečícího anděla nebyla při reidentifikaci nalezena. Předmětem ochrany je kaple P. Marie Pomocné (st.p.33), terasa a krytý přístup k prameni, socha klečícího anděla (na p.p.267/1), bývalá lázeňská budova čp. 18 (st.p.30), bývalá hájovna čp. 19 (na st.p.32), kamenná kašna (na p.p.268/1), můstek I., II., III. (na p.p.741) a pozemky st.p.30, 32, 33, p.p.267/1, 267/3, 268/1, 268/3, 268/5, 268/6, 309, 741 (část).