hrad Velešov, zřícenina

Hrad situovaný přibližně severojižním směrem se sestává z předhradí a jádra. Na jižní straně se nachází cca 15 m široký šíjový příkop, který je ve střední části znatelně mělčí, než na obou koncích. Před jeho jižní částí byl na úbočí navršen mohutný val, zatímco severní část využívá skalního výchozu. Lichoběžníkové předhradí bylo chráněno z východu, jihu a západu hradbou (nyní patrnou v podobě valu cca 1,5 m vyvýšeného nad úroveň vnitřku předhradí). V jihovýchodním nároží je patrný původní vstup do areálu. Na předhradí nejsou patrny žádné stopy po vnitřní zástavbě. Předhradí odděluje od hradního jádra do skály vylámaný příkop se skalním sukem interpretovaným některými badateli jako patka spojovacího můstku (viz foto Potštejn_15, Potštejn_16, Potštejn_28). Hradní jádro o rozměrech 40 x 18 m je rovněž přibližně lichoběžníkové, se skoseným severovýchodním rohem. Téměř celý areál hradního jádra byl zastavěn - v jeho zadní (tedy severní) části se nacházel podsklepený dvouprostorový palác. Cisterna (někdy označovaná jako "tajná chodba", eventuálně interpretovaná jako pozůstatek po hledání pokladů hraběnkou Barborou ze Sanneku a hrabětem Janem Antonínem Harbuvalem de Chamaré) byla situována v jeho západní sklepní prostoře. V přední (tj. jižní) části hradního jádra se nacházela rovněž dvouprostorová budova, z níž se dochovala pouze střední příčná zeď, takže nelze jednoznačně rozhodnout, zda se rozkládala po celé jeho šíři. Mezi budovami se nacházelo malé nádvoří. Hradní jádro bylo z jihu a západu chráněno parkánem. Vstup do hradu byl realizován buď přes západní parkán přímo do nádvoří hradního jádra nebo po mostě přes šíjový příkop do předhradí a odtud přes další příkop do prostoru před přední budovou hradního jádra. Z areálu hradu vedla samonosná lanovka. Její trasa je dosud patrná na východním úbočí kopce, a to v podobě mělkého žlabu (v horní části cca 3 m širokého), který vede od parkánové zdi až po lesní cestu procházející po vrstevnici na úpatí hradního kopce. Na severní část opyše je patrný nízký příčný val. _______________________________ Lokalita se nachází v lese na JZ od města Potštejn, na ostrožně oválného tvaru (max. šířka 60 metrů a max. délka 160 metrů) s vrcholem exentricky umístěným na SZ. První šíjový příkop je ve střední části vůči ploše ostrohu asi 3,5 metru hluboký, jeho krajní části klesají ještě o další dva metry a na jejich konci jsou plošiny z vytěženého materiálu. Následuje čtyřboké předhradí, jeho plocha se zvadá nad zmíněnou střední částí příkopu o sedm metrů. Na okraji plochy 1 - 1,5 metrů vysoký val po obvodové hradbě (na severní straně chybí, na JV rohu přerušen). Další příčný příkop, oddělující předhradí (zde tvořen přitesanou skálou) od vnitřního hradu, je ve střední, neurovnané skalnaté části asi pět metrů hluboký, boční části klesají asi o dalších 1,5 metru. Vnitřní hrad : v čele úzká plošinka, protáhlý areál klesající k severu, s raznými valovými útvary po obvodu, na severu s patrnými zbytky zdiva. V jižní třetině zřejmé rozsáhlejší recentní narušené, další stopy nasvědčují dvoutraktové dispozici paláce, vyplňujícího severní polovinu vnitřního hradiště. SV pod vnitřním hradem menší plošina s nejasnými stopami protáhlého objektu.