kaple

Stavba obdélného půdorysu, která je nad závěrovou jižní částí opatřena hranolovou vížkou. Průčelí kolem půlkruhově zakončeného vstupu je členěno na každé straně dvojicí jónských pilastrů s profilovanými patkami a sokly, nad vstupem vystupuje klenák. Fasáda je zakončena profilovanou římsou, ve střední ose se vstupem vybíhá trojúhelný štít. Okna v bočních fasádách s půlkruhovým záklenkem, fasády hladké. Hranolová vížka nad závěrem kaple na jižní straně má na bocích otvory, na nárožích pilastry s hlavicemi, nesoucí pás kladí s římsou, zakončenou na všech čtyřech stranách trojúhelnými frontony. Zvon ve vížce chybí. Ve vstupu a v oknech jsou mříže. V interiéru je kaple sklenuta jedním polem zrcadlové klenby, v závěrové stěně s mělkou obdélnou nikou, kde dříve byla umístěna nad malým oltářem a klekátkem pamětní deska (o rozměrech 30x 30 cm, tl. cca 15 cm) s nápisem : Ku přání choti své/ ANTONIE/ postavil kapličku tuto/ JOSEF ČERVENKA/ býv. majitel usedlosti č. 11/ ve Starých Strašnicích/ a majitel usedlosti č. 1/ v Nových Strašnicích/ 1900. (Podle rodinné tradice navrhovatele byla kaple postavena na paměť ženy, která zemřela na nákazu při ošetřování studentů v době studentských bouří v r. 1848.)