hrad Plankenberk, zřícenina a archeologické stopy

Zbytky hradu, zvaného též Hrádek, či Staré zámky, na ostrohu ve vidlici bezejmenných potůčků, levých přítoků Nectavy. Prudce klesající ostroh je přerušen příčným příkopem téměř ve tvaru písmene “V”, jihozápadní svah je vysoký 4 metry, severovýchodní asi 2,5 metru. Dále je hřbet ostrohu téměř rovný, na severovýchodním konci nespecificky rozrušený. Následuje téměř 5 metrů hluboký příkop, za ním hřbet příkře stoupá do výšky minimálně 10 metrů. Tvoří vysokou homolovitou vyvýšeninu, na níž je situováno hradní jádro. Jihozápadní úbočí stupňovitě klesající, s náznakem téměř metr hlubokého příkopu, pod ním v západním úbočí, po spádnici klesající rýha, ústící do 2 metry hluboké trychtýřovité jámy s valem po většině obvodu. Jádro obklopeno nízkým valem oválného tvaru (osy 35 a 27 metrů), přerušeným na severovýchodě. V jím obepnuté ploše v severovýchodní části mělké nezřetelné jámy, větší jihozápadní část vyplňovala vlastní hradní stavba s rovným severovýchodním čelem. Základy zachovány na vyvýšenině, až 3 metry vysoké, části zdiva místy odhaleny recentními výkopy. Na severovýchodním úbočí asi 4 metry pod vrcholovou plošinou nejasně zvlněná terasa, snad se zbytky příkopu, asi o další 3 metry níž velká mělká zahloubenina a valem po okraji, z něhož vybíhá jazykovitý výběžek s další, menší jamou na špici.