vila

Funkcionalistická vila z let 1931 - 32 zasazená do rozsáhlé zahrady. Vila z let 1931-32 volně stojící v rozsáhlé zahradě ve vilové zástavbě nad Trójou. Vila je přízemní s atelierem a terasou v patře. Přízemí je ze tří stran rozšířeno dlážděnou terasou, v jižní části s vloženým obdélným bazénem. Jihovýchodní kout je zaoblen a uzavřen betonovou arkádou. Vila má uvolněnou dispozici, na půdorysu dvou prostupujících se obdélníků, se třemi zaoblenými nárožími. pokračování popisu - viz DL Jižní průčelí má zaoblená obě nároží. Severní je prolomeno pásovým oknem, pravé vysokým oknem francouzským, navazujícím na prosklenou stěnu. Pravá část ustupujícího křídla má pásové okno, složené ze čtyř kovových otočných křídel. Pohled ukončuje prosklená stěna atelieru. Severní průčelí je hladké v levé části se dvěma obdélnými okny. Východní pohled má vpravo čtvercové okno s vodorovným poutcem, vlevo dveře do obývacího pokoje. Nad úroveň obíhající kordonové římsy vystupuje boční zeď atelieru. V západním pohledu se uplatňuje elipsový obrys plochy nad schodištěm do atelieru. Jižní průčelí jev přízemí tvořeno prosklenou stěnou s francouzskými okny, z terasy se tak volně prochází do obývacího prostoru. K němu se na Z pojí zvýšený jídelní kout s příčkou a podávacím oknem vedoucím do kuchyně. Obývací prostor přechází i do východního křídla. V severním traktu jsou ložnice, šatna a lázeň se záchodem. Chodba na západní straně se rozšiřuje do haly, ze které se vstupuje do zahrady. Vnějším několikastupňovým schodištěm při severní fasádě je přístup k dřevěnému schodšti vedoucímu do ateliéru v patře. Z něj se vstupuje na terasu. V hale je původní mozaiková dlažba v kombinaci s terazzem. Tvoří ji motiv soustředných různobarevných kruhů s výsečemi. Vila je vybavena původním topným systémem stejného druhu jako je v Loosově vile Dr. Müllera. Zahrada obklopuje vilu ze tří stran. Návrh zahrady vznikl spolu s plány domu, je tedy dílem K. Simona. Východnější část na obdélném půdorysu s vilou v SZ části má parkovou úpravu. Dřeviny jsou vysázeny blíže plotu, aby okolí vily zůstalo volnější. Při jižní straně převažují: smrk pichlavý, bříza a borovice černá. Východní část má pestrou směs smrků, modřínů a jedle. Přístupová cesta je u vrat z obou stran osazena klečí a jalovci. Západní část, ovocná zahrada, má lichoběžníkový tvar. Jsou zde vysazeny třešně a ořech.