dům U Peruckých

Hl. budova (2- a 3-traktová část) Fasáda do Týnské ul.: třípatrová, tříosá, pravá osa sdružená v patrech, sedlová zvalbená střecha s dvěma barokními segmentově ukončené vikýře s okulovými okénky, v přízemí členěná plochou pásovou rustikou, patra oddělená patrovými římsami. V přízemí kamenný barokní portál s klasicistními dvoukřídlými dveřmi s motivy roset, andílčích bust a s klepadly ve tvaru lvích hlav. Okna 1. a 3.p. nasazena přímo na římsách, s plochými šambránami, okna 2.p. vyšší s přímými nadokenními římsami. Fasáda do Dlouhé ul.: částečně zakrytá sousedním domem, tříosá, členěná stejně, kamenný segmentový portálek na 1. ose zprava. Dvorní fasády: hl. budova s pozdně barokními pavlačemi, nad přízemím neseny oválnými arkádami, zčásti zazděnými, v 2.p. baulstráda zděného zábradlí mezi pilířky prolamována oválnými otvory, pavlač 3.p. klasicistní, podepřená konsolou a chráněna prutovým zábradlím. Východní průčelí dvorního křídla: renesanční kompozice, bosované, tříosé, trojúhelný štít s oknem, osy při nároží sdružené, v 1. a 3.p. patrová římsa, v 2.p. profilované podokenní římsy, profilované šambrány. Severní průčelí dvorního křídla: stejné krom štítu, Severní strana dvora: jednoosá zeď po severním dvorním křídle, gotické cihly do gotické vazby, stopy podřezání spár.