zřícenina hradu Milčany I.

Lokalita je panským sídlem vybudovaným ve starší fázi osídlení. Mladší fáze lokality je o několik set metrů jižním směrem (jedná se o KP 5-2952 zřícenina hradu Milčany II (Vítkovec)). V současné době je lokalita částečně zaplavená dnešním Milčanským rybníkem, navíc byla v minulosti výrazně poškozena těžbou kamene, která setřela většinu povrchových reliktů. Ještě F.A. Heber popisuje na lokalitě znatelný val s příkopem vymezující centrální hradní jádro, přesnější popis ovšem neznáme. Dnešní podobu lokality tvoří pískovcový suk cca 5m vysoký táhnoucí se v podélné ose JV-SZ. V severovýchodní části ostrova se nachází drobné zbytky zdiva, snad pozůstatky obvodové hradby. V centrální části areálu se dodnes nachází torzo věžovité stavby o půdorysu cca 6x6m a drobnější objekt jihovýchodním směrem, jehož torzo dnes tvoří pouze tři stěny s odlámanou zdí východním směrem. Nepatrné zbytky obvodové hradby se dále dodnes dochovaly na jižní straně ostrova. Dochované zdivo bylo vystavěno z místního pískovce - lámaného a hrubě přisekaného do tvaru kvádrů. Líce zdiva kryjí sypané jádro. Podle trámových kapes a drobných úlomků mazanice bylo zdivo zpevňováno dřevěnými konstrukcemi.