socha sv. Jana Nepomuckého

Umístění: u mostu přes Orlici směrem k Perné. Sochařské dílo vysoké 3,25 metru z bělavého jemnozrnného pískovce se zbytky odstraněné polychromie. Na betonovém základu kamenný stupeň s předsazenou hranou stupnice, na němž patka trnože s odsazenou zvoncovitou profilací. Patka trnože i vlastní trnož (sokl) na půdorysu obdélníka s konvexní čelní stranou a postranními pravoúhlými výstupky volut. Na čele trnože vtesaný rám s projmutými rohy, v něm nahoře reliéf jazyka v symetrickém “šátkovém” rámci, dole zbytky nečitelného malovaného červeného nápisu na bílém podkladě. Na bocích stojaté voluty s vtesanými poli na bocích ukončení a dvojicí kvítků zavěšených na horním z nich. Na zadní straně trnože tři vtesané nápisy : A) A: gN:M / R:P / 1759//; B) Renovatum / est Ano 1810/Ig(nac) Hayek//; C) Pr(az)ato i B(ran)dys//. Římsa trnože ve středu vzdutá s typickou profilací, jejíž střední část na čele splývá do plochy, v níž je vtesaný kvítek. Socha na soklíku s konkávními boky. Světec v podživotní velikosti v klasickém postoji oděný v klerice, komži, mozetě a s biretem na hlavě, krucifixem v náručí levé ruky, přidržovaným v patě pravicí (ruce a kříž doplněny).