kaple sv. Šebestiána, sv. Rocha a sv. Karla Boromejského

Centrální stavba na půdorysu řeckého kříže se středovým polygonálním tamburem a kupolí a takřka čtvercovou sakristií na východní straně. Hlavni vstup je umístěn do západního portiku, jehož čelní plocha je plasticky členěna zdvojenými nárožními pilastry s římsovou hlavicí, na něž s odstupem dosedá trojúhelný štít, pohledově akcentovaný před plochu portiku výrazně vyloženou plastickou hmotou svého okraje; ten je přerušen ve spodní části rozměrným termálním oknem s dvojicí vertikálních hranolových podpěr. Vnitřní strany nárožních pilastrů přechází do průběžného pilastrového rámce lemujícího portál hlavního vstupu. Ten je plasticky rovněž 2x odstupněn a to dvěma úrovněmi hlavic a posléze v horní části akcentován výrazným plastickým segmentem, zakončeným nástavcem s křížem. Ve vrcholu trojúhelného štítu je zavěšena poloplastická kartuše s dietrichstejnským znakem. Tektonika plastické výzdoby přechází v naprosto shodné formě rovněž na boční portiky, v jejichž východo-západních osách jsou umístěny zaslepené boční portály. Rovněž ty navazují na plastické členění portálu hlavního s výrazným prvkem v podobě segmentového nástavce. Nárožní zdvojení pilastrového řádu s římsovými hlavicemi na vysokém soklu a rozměrnou vyloženou římsou se opakuje také na sakristii, navazující na centrálu kaple na východní straně stavby. Na tuto stranu je akcentována výrazným štítem, kryjícím sedlovou střechu pokrytou plechovou krytinou a který se skládá ze čtvercového nástavce s oválným okénkem v ose, jehož plastická vyložená římsa tvoří základnu pro trojúhelný nástavec s konkávně projmutými plochami, doprovázený po stranách volutovými nástavci. Hladké plochy polygonálního tamburu člení vždy v ose umístěné kruhové okénko; na vrcholu rámovaném průběžnou římsou pravoúhlé profilace dosedá na nástavec konstrukce střechy kupole. Navazujíc na polygonální tvar tamburu, přechází ve vrcholu do oktogonu lucerny, vytesané z kamenných bloků. Její plochy jsou zdůrazněny průběžnou plastickou dekorací v podobě pilastrů s římsovou hlavicí, na něž dosedají půlkruhové záklenky, což vytváří orámování pro do středu těchto kamenných bloků umístěná oválná okna. Stříška navazující tvarem na formu zastřešení kupole, zde dosedá na svrchní profilovanou římsu a následně vrcholí makovicí s křížem. Vnitřní uspořádání kaple odpovídá základnímu hmotovému rozvrhu stavební hmoty. Ústřední obdélný prostor, přecházející vertikálně do tamburem na pendativech odsazené kupole s lucernou, se horizontálně rozšiřuje na každé ze světových stran do obdélného nástavce projevujícího se z vnější strany v podobě portiku. Tyto dílčí prostory jdou zaklenuty valeně a prolomeny vždy jedním termálním oknem. Tektonika vnitřní výzdoby se odvíjí od konstrukce rámce vytvořeného z nárožních podložených pilastrů s římsovými hlavicemi, na které nasedá průběžné vyložené kladí, obíhající celý vnitřní prostor. Z kladí vybíhají pásy lemující okraje valené klenby jednotlivých prostorových nástavců, jež ve středu v propojení s polygonálním nástavcem klenby vytváří charakteristické trojúhelníky pendativů pod tamburem. Západní prostor s hlavním vstupem je horizontálně rozdělen kůrem s konvex-konkáv-konvexní profilací vnějšího okraje podesty s parapetem zdobeným plastickými prověšovanými festony na umělém mramorovaném podkladě. Přístup na kruchtu je zajištěn šnekovým schodištěm v síle jz. zdiva. Obdobně symetricky vložený vstup na druhé straně je volný. V severním a jižním obdélném nástavci se nacházejí ve východozápadní linii směrem dovnitř kosé, ven zaslepené chodby. Jednou vertikálně odstupněný východní nástavec je v ose doplněn o dřevnou oltářní konstrukci v historicko-romantickém stylu, s bočními vstupy do vedlejší sakristie. K sv. nároží je ve stejném slohu přisazená dřevěná přízední kazatelna. Termální okno na stěně nad hlavním oltářem je rámováno plastickou římsou a pomocí dvpjice pilastrů s římsovými hlavicemi po stranách je zde vytvořeno místo pro hlavní oltářní obraz. Podlaha kaple je složena z kamenných dlaždic ze solnhofenského vápence. Prostor sakristie, přístupný na jižní straně samostatným vstupem, je lemován kamenným portálem hranolové profilace. Strop je zaklenut klášterní klenbou s ostře zalamovanými náběhy přecházejícími do lunet nad původně v síle zdiva umístěnými, dnes zaslepenými oválnými okénky. Podlaha z šikmo kladených čtvercových cihel.