dům U Opic

Čtyřkřídlý řadový dům o dvou patrech ukrývá v hloubkové parcele dvůr mírně lichoběžníkovitého tvaru. Hlavní budova má tři trakty, křídla obklopující dvůr jsou jednotraktová. Severní dvorní křídlo kryje pultová střecha, východní sedlová, západní plochá, jižní průčelí do Dlouhé ulice opět střecha pultová. Stavba má také střešní pavilon nacházející se nad hlavní budovou. Ze středu šestiosé fasády hlavního průčelí vystupuje mělký dvouosý rizalit s trojúhelným štítem. Osy v rozvhu 2+2+2 odděluje vysoký řád pilastrů s ionskou hlavicí s girlandou mezi volutami. Pilastry se nacházejí i při nárožích. V přízemí fasádu pokrývá pásová bosáž. Kamenný vjezdový portál je zdoben sochou Marie Immaculaty v dynamicky rozevlátém šatě a se svatozáří z hvězdiček, stojící na zeměkouli ovinuté hadem v roztrženém půlkruhovém frontonu. Okna prorážející přízemí ve dvou dvojicích po stranách portálu rámuje ostění s ušima. Dvojice oken prvního patra mají obdélný parapet se dvěma obdélnými zrcadly a společnou šambránu s obrácenými volutami s kapkami. V jejich nadpraží jsou po stranách dvě pravoúhlá zrcadla a mezi nimi štukový ornament v podobě volut, mušlí a střapců, ve středu rizalitu s maskou. Štuky zastřešují segmentově vyklenuté nadokenní římsy na bočních osách a trojúhelně zalomená římsa na rizalitu. Okna ve druhém patře mají hladké obdélné parapety, šambrány rámující dvojice oken a v nadpraží obdélný pás se štukovou maskou, jehož spodní okraj dekorují girlandy z volut a střapců. Profilovaná korunní římsa oblamuje rizalit. Levá (západní) dvorní fasáda má 2+6 os a jednopatrovou pavlač na pilastrech a krakorcích, pravá i zadní fasáda do dvora mají sedm os a žádné členění. Dům je zčásti posklepen valenými a segmentovými klenbami, sklepy se nacházejí pod hlavní budovou a levým dvorním křídlem. Klenuté jsou dále převážně interiéry přízemí, jde o zaklenutí valené s výsečemi i křížovou klenbu.