dům U Krkavců

Řadový dům stojí na půdorysu nepravidelného U a je tvořen několika navazujícími částmi. Hlavní objekt v průčelí do Dlouhé třídy je čtyřkřídlý a v jeho středu se nachází dvorek. Druhá budova se fasádou obrací do Rámové ulice a obklopuje rozlehlý nepravidelný dvůr. Oba dvory spojuje užší křídlo. Fasáda hlavního průčelí do Dlouhé třídy má dvě patra a deset os v rozvrhu 3+3+3+1. Horizontálně ji člení římsy, vertikálně bosovaná pásová lizéna, oddělující v prvním a druhém patře každé tři osy, a vytvářející tak ve středu pseudorizalit, v přízemí pokrytý pásovou bosáží. Portál na střední ose má segmentové ostění se vpadlými plochami a vrcholovým klenákem, kolem kterého se zalamuje profilovaná kordonová římsa. Okna prvního i druhého patra ohraničují ploché oblamované rámy. V prvním patře dekorují okenní parapety ploché rámové výplně a suprafenestry mají štukový ornament v podobě pásek, listů a mušlí, zakončený střídavě segmentově a trojúhelníkově zalomenou římsou. Ve druhém patře se pod parapetní římsou nachází dvojice triglyfů s kapkami, spojených vykrajovaným tvarem s listy. Páskový ornament nadpraží je v tomto patře méně bohatý a nemá vlastní římsy. Nad pseudorizalitem ční atikový nástavec nesoucí vikýř s trojúhelným štítkem, dva postranní vikýře atiku nemají a zakončují je ve středu segmentově zalomené úseky říms. Průčelí završuje sedlová střecha. Pavlače ve všech patrech předstupují na traverzách, třetím patrem objektu prostupuje věžovitý útvar. Budova je hloubkově orientovaným trojtraktem se středním průchodem. Za krátkými bočními křídly leží podélný zadní dvoutrakt. Značná část vstupního křídla je podsklepena valeně zaklenutými prostory, v zadním traktu se nacházejí křížové klenby na přízedních pilířích. Druhá polovina objektu má průčelí do Rámové ulice. Jeho fasáda má 13 okenních os a je patrová, jednoduchá, členěná pouze plochou pásovou římsou. V jejím přízemí se vpravo i vlevo nachází pravoúhlý vchod. Při fasádě do dvora je na severní straně otevřená pavlač. Ve střední části leží sklepy s valenou klenbou s výsečí. V předním křídle domu je na střední ose mázhaus s valenou klenbou s výsečemi s eliptickými čely a několik dalších klenutých prostor. Patra jsou plochostropá.