tělocvična - sokolovna

Situace: Vila je postavena ve svahu na severní straně Žerotínovy ulice, jako vyvrcholení pohledové osy Nádražní ulice, tedy na významné nové křižovatce města, reagující od konce 19. století na nové železniční připojení. Hlavní jednopatrová hmota budovy s vysokou valbovou střechou a středovým rizalitem hlavního jižního průčelí, zakončeným štítem, je doplněna vlevo nakoso postavenou štíhlou hranolovou věžicí s vysokou jehlancovou střechou a napravo odsazeným krátkým křídlem, zakončeným třípodlažní polygonální věží. Její poslední patro má podobu altánu s vysokými žaluziovými okny a střešní tearasou s balustrádou.K zadnímu průčelí přiléhá polygonální rizalit uvnitř oválného schodiště do věže a středový vstupní rizalit. Vstup ze zahrady při ulici zprostředkovala zasklená lodžie po pravé straně hlavní hmoty, přístupná dvouramenným schodištem. Od r. 1925 byla vila přeměněna na sokolovnu a její siluetu obohatil významný blok divadelního jeviště s neckovým oplechovaným zastřešením. Původní krytina byla břidlicová, později eternitová, nyní náhražková – asfaltové pásy.