venkovský dům

Jedná se o přízemní, trojdílný, již jen částečně v původním roubení zachovaný objekt, situovaný svojí podélnou boční stranou do ulice a přiléhající východním štítovým průčelím k sousednímu patrovému domu. Čelní štítové průčelí orientované do předzahrádky a uplatňující se při pohledu z ulice má zachovanou roubenou stěnu (původně snad s okny), ta je však v celém svém průběhu z vnějšku zesílena novodobou přizdívkou, bez otvorů. Štít s podlomenicí jsou pobity eternitovými šablonami, v horní polovině štítu je menší obdélné okénko. Při štítovém průčelí je obytná místnost, prosvětlená dvěma obdélnými, se stěnou lícujícími okny (členěny do "T"), proraženými z uliční strany. Vedle nich je na třetí ose boční stěny veden pravoúhlý vchod, vymezený dřevěnou zárubní. Dveře jsou dřevěná dvoukřídlá. Na čtvrté ose je pak menší obdélné okno do komory. Komora je přístupná, stejně jako obytná místnost, z komunikační síně, ze které se vchází rovněž na dvůr. Na tuto trojdílnou dispozici pak navazuje ještě hospodářská prostora v zadní části, přiléhající k sousednímu domu. Ta ve dvorní části vystupuje jako křídlo z jinak obdélného půdorysu domu. Z ulice je přístupna na celou výšku osazenými sbíjenými vraty, která se otevírají do jednomlaté stodoly, na níž navazují prostory někdejších chlévů, popřípadě ještě kolny. Obvodová podélná stěna do dvora je novodobá, vyzděná, se dvěma obdélnými okny. Sedlová střecha, ve dvorní části protažená až nad hospodářskou část, je kryta eternitovými šablonami.