sousoší Nejsvětější Trojice

Stojí na kopci severně od obce na rozcestí polních cest, odkud je jedinečný výhled na pás Orlických hor a městečko Jablonné nad Orlicí na severu a pochopitelně i jižně položenou obec Bystřec. Původně stálo mezi dvěma vzrostlými lipami, které byly skáceny a nahrazeny novými. Socha je zhotovena z jemnozrnného pískovce, v kterém probíhají šedé žíly výrazných kontur. Na pískovcovém platu stojí dvoudílný podstavec, na něm pak plintus s vlastním sousoším Nejsvětější Trojice. Vedle plintu středního jsou po stranách dva nižší, vysoké 15 cm na kterých byli umístěni andílci, v současné době oba odcizení. Podsatvec je hranolový, poměrně strohý. Spodní díl .......v přední části s rytou kartuší bez nápisu, nahoře s ustupující profilovanou římsou. Dřík hladký, vysoký ...... jen v přední straně vhloubená kartuše v rámu se zaoblenou hranou s reliéfem sv. Jana Nepomuckého v tradičním rouchu; na pravém předloktí drží Krucifix, na levém lilii; kolem hlavy svatozář z hvězd. Dřík je zakončem nezaoblenou profilovanou římsou. Plintus je ..... vysoký, projmutý ukončený římskou. Vlastní sousoší Nejsvětější Trojice je ztvárněno reliéfně, patří do skupiny zobrazení, kdy Otec i syn jsou velké figury. Jeho zadní strana je provedena pouze v nízkém reliéfu. Otec a Syn jsou znázornni sedící, čelně vlevo Syn opírá o rameno vysoký kříž, Otec levou rukou přidržuje v klíně jabloko a žezlo jako symboly moci a pravou rukou žehná. Nad nimi se vznáší holubice s roztaženými křídly. Tato socha je zřejmě totožná s “kaplí” o které se ve farní pamětní knize z roku 1848 zmínka jako o kapli Nejsvětější Trojice.