dům U Černé růže

Dům je dvoupatrový a má dvoutraktovou dispozici na hloubkové parcele s protáhlým jednotraktovým dvorním křídlem. V přízemí uliční fasády o čtyřech osách se nachází dva portály, kolem nichž probíhá pásová bosáž. Nalevo slepý štukový, který uprostřed prolamuje okno, napravo skutečný z kamene a štuku s barokními vraty pobíjenými lištami. Okna v patrech jsou vždy po dvou dvojicích, v rámci dvojice je rámuje společná šambrána. Nad okny prvního patra se nacházejí přímé nadokenní římsy, výše už je pouze římsa korunní se zubořezem. V hlavní budově i křídle jsou pavlače sahající přes obě patra, podsklepeno je pouze křídlo a severní část. Klenba sklepů je valená, dochovaly se zde zbytky gotického sklepení se zazděným půlkruhovým portálem. V přízemí domu je průjezd, vpředu zaklenutý křížově na pasy, vzadu valenou klenbou s lunetami. V prostorách v levé části se nachází valená klenba s výsečemi a zaklenutí segmentové. V prvním patře mají pokoje do ulice fabionové stropy, v zadním traktu jsou valené klenby s dvojicemi lunet či s výsečemi, na stropě schodiště je placka. Stropy ve druhém patře klenutí nemají, stejně jako převážná část dvorního křídla, kde se nachází pouze segmentové klenby v přízemí. Mezi křídlem a hlavní budovou vede pravoúhle zalamované vřetenové schodiště bez podest.