dům Na zednické

Řadový čtyřpatrový dům o sedmi osách s fasádou zdobenou sgrafity. Přízemí je proraženo sedmi oblouky. Každé patro má jinak provedená okna. V rozsahu druhého až čtvrtého patra pokrývá fasádu novorenesanční ornamentální sgrafita. Do ornamentiky jsou vsazeny medailony se symboly stavitelského řemesla. Nad středovými okny třetího podlaží jsou do výklenku zasazeny busty tří stavitelů: Beneše z Loun, Petra Parléře a Matěje Rejska. V parapetu 5. podlaží jsou uvedena jména dalších předních stavitelů. Fasádu završuje sedm vikýřů. Hlavní vstup na střední ose má malou valeně klenutou předsíň, s malovanou kazetovou klenbou s rozetou ve vrcholu. Domovní dveře jsou dvoukřídlé dřevěné kazetové se skleněnou výplní, která je chráněná ornamentální mříží. Klapačka je ukončena maskaronem nesoucím hlavici. Vstupní hala je valeně klenutá s lunetami. Je zde umístěna pamětní deska na stavbu domu. Do pater vede točité schodiště se zábradlím z kovových ornamentálně pojatých prutů. Stejný typ zábradlí chrání terasu na bočním křídle.