klášter Paulánů

Třípatrové, pětiosé pruůčlí má vyznačen tříosý střední risalit. Osy oddělují pilastry vysokého řádu s iónskými hlavicemi doplněnými o ovocné festony, které nesou úsek kladí s výraznou korunní římsou. Atikový pás zdobí Jäcklovy sochy (sv. Kašpar de Bono, archanděl Raffael a Anděl Strážce, vpravo bl. Grazia z Valencie), uprostřed štít se segmentovým ukončením a volutově stočenými křídly. V ose nika se sochou sv. Františka z Pauly, na štítu Salvátor. Okna pater spolu vytvářejí vertikální pásy, typické pro architekturu 2. pol. 17. stol., ale spíše pro jesuitskou než mendikantskou. Ostění oken 3. p. mají charakteristické převýšení překladu vyplněného festonem, v soklech pilastrů a parapetů oken 1. p. se objevují neméně typické diamantové řezy. Parter nově upraven, v symetricky umístěných portálech osazeny novodobé dveře, snad kopie pův. (1938). Dvorní průčelí je mimořádně jednoduché, nově upravené. Zajímavé sklepní prostory, gotické klenby, v části zachováno románské zdivo. Přízemí zaklenuto (renesanční klenba s pozoruhodnými zdvojenými hřebínky, barokní klenby. Schodiště v risalitu nově upravené r. 1901. Patro jen v části barokně klenuté, v části s klasicistními fabiony, které se pak uplatňují v celém rozsahu 2. a 3. p. Také v patrech se v části zachovalo gotické obvodové zdivo.