výměnek

Výměnek je v podstatě řadová patrová zděná hladce omítnutá stavba na obdélném půdorysu pod sedlovou pálenými bobrovkami na husté laťování krytou střechou se dvěma volskými oky na západní straně. Na jihu sousedí s provozní částí vlastního mlýna, na severu se sýpkou. Hlavní vstupní dvorní západní průčelí je v patře čtyřosé, v přízemí pětiosé. V první ose obou podlaží jsou dveře, přičemž k těm v patře vede schodiště se zděným zábradlím o osmi stupních, další dveře jsou v přízemí ve čtvrté ose. Okna jsou obdélná dvojitá ven a dovnitř otvíravá dvoukřídlá čtyřtabulková. Průčelí má krom profilované korunní římsy jednoduchou římsu kordonovou. Architektonické články jsou natřeny bíle a plochy okrem. Východní vnější průčelí má pouze po malém okénku v obou podlažích, jednoduchou kordonovou a bohatě profilovanou korunní římsu.