areál kaple sv. Anny

Budova kaple sv. Anny na půdorysu řeckého kříže, spolu s nedalekou Getsemanskou zahradou, jsou významným barokním poutním areálem, nacházejícím se v blízkosti kostela sv. Bartoloměje v Pustiměři. Budova kaple sv. Anny je centrální stavba na půdorysu rovnoramenného kříže se sakristií v prodloužené ose kněžiště. Stěny kaple i sakristie jsou prolomeny půlkruhově zaklenutými okny se šambránami. V severní straně je zazděný pravoúhlý portál do lodi se zkoseným profilovaným ostěním. Průčelí je členěno pilastry s římsovou hlavicí, prolomeno pravoúhlým vchodem s dekorovaným ostěním. Nad chodem se nachází segmentově vypjatý štít, nad nímž je umístěn plastický erb a nad ním pravoúhlé okno se šambránou. Po obou stranách jsou niky zaklenuté konchou s prázdnými podstavci, pod nikou štuková zrcadla. Nad římsovými hlavicemi probíhá kordonová římsa. Podstřešní profilovaná římsa nese valbovou střechu, ve vrcholu s převýšeným válcovým nástavcem, prolomeným čtyřmi pravoúhlými okny s profilovanou šambránou, a zastřešeným helmou, na které spočívá lucerna ukončená helmou, makovicí a ve vrcholu křížem.