lázně

1/ lázeňský dům čp. 70 2/ lázeňská kolonáda s nárožním pavilonem 3/ park Lázeňský komplex tzv. klimatických lázní se železitým pramenem sv. Vintíře a výbornou slatinou, která byla v hojné míře využívána k léčení horních cest dýchacích, revmatismu a kožních nemocí. Areál několika lázeňských budov je umístěn v poklidném lázeňském parku, rozkládajícím se východně od komunikace Skašov – Letiny. V centru areálu novorenesanční budova léčebny čp. 70 s přízemní prosklenou kolonádou a nárožním altánem. V jižní části parku stojí lázeňská budova čp. 68 (objekt není KP, leží v prostředí KP). Prostor bývalého barokního zámku čp. 50, demolovaného v 80. letech 20. století, je dnes zarostlý zelení, stojí pouze novější severní přístavek jídelny (objekt není KP, leží v prostředí KP). Historie: Barokní zámek z r. 1700 se stal zárodkem budoucích lázní, r. 1750 vedle zámku vystavěn dřevěný srub pro koupele, r. 1797 nahrazen lázeňským domem a zámek byl změněn na restauraci. Vrcholné období lázní spadá do konce 19. století a počátku 20. století, kdy byl ředitelem balneolog MUDr. Vojtěch Mrázek – tehdy postaveny všechny nynější lázeňské budovy (1900 vila Anna, 1901 hlavní lázeňský dům čp. 70), budovy byly spojeny krytou kolonádou a k bývalému zámku, pak ředitelství lázní byla přistavěna vzdušná jídelna. Lázně Letiny se staly světově proslulými, léčil se tu např. Alois Jirásek, Karel Matěj Čapek Chod, Adolf Heyduk, Karel Čapek, Josef Holeček, Karel Klostermann, kritik F.X.Šalda a další. Další objekty na území parku - stavby v prostředí kulturní památky: Lázeňská jídelna čp. 50 - st.p.č. 52/1 (část) JZ od hlavní lázeňské budovy, s kterou je propojena prosklenou kolonádou. Přízemní zděná prosklená stavba na úzkém obdélném půdorysu, původně přistavená k severnímu průčelí dnes již zbořeného barokního zámku. Sokl a sloupky zděné z cihel, omítané, mezi sloupky vloženy rozměrné skleněné výplně dělené do čtvercových skleněných tabulek. Střecha pultová, krytá plechem. Postavena na přelomu 19. a 20. století v době největšího rozmachu lázní. Lázeňský dům čp. 68 - původně vila Anna, později Labe - st.p.č. 52/2 V jižní části lázeňského parku. Patrová zděná omítaná budova na obdélném půdorysu, krytá valbovou střechou s alukrytem. Fasáda novorenesanční. Hlavní západní průčelí s mělkými rizality (střední trojosý a krajní dvouosé) zdůrazněnými v přízemí nárožní bosáží, v patře kanelovanými pilastry s iónskými hlavicemi, balustrovanými parapety a trojúhelnými frontony oken a širokým pásem kladí s rostlinnými reliéfy pod hlavní římsou. V ose přízemí obdélný vstup rámovaný bosáží, nad ním v patře otevřený balkon s kovovým zábradlím. Přízemí členěno pásováním v omítce. Boční fasáda o 3 okenních osách, zadní průčelí bez výzdoby. Interiéry plochostropé. Postavena v r. 1900 v novorenesančním slohu.