boží muka

Pískovcová boží muka z roku 1844 postavena Václavem Blahou z čp. 30 se nacházejí severně od středu obce, v úzkém pruhu zahrady u domu čp. 46. Na pískovcovém stupni spočívá mohutný kvadraticky sokl. Na něj navazuje subtilnější odstupňovaný hranolový dřík. Na jižní straně se pod profilovanou korunní římsou nachází prosebný nápis: „SV. JENE NEP. / RODUJ ZA NAS!“. Pod nim je oválná kartuše, kterou lemuje feston s korunkou na vrcholu. V kartuši čteme tesaný nápis: „Tuto sochu / postawil / ke cti a chwále Božj / Wáclaw Blaha / Rolnjk z Bjlého / roku 1844“. U patky soklu nalezneme pozůstatky nápisu: „OBNOVENO Z NAKLADU / FRANTIŠKA [HOLASE] / ROLNIKA Z B[---] [1889]“. Na profilovanou římsu hlavice nasedá kaplička. Tu kryje sedlová stříška s latinským křižem. Ve střední časti břevna kříže je vytesán fragment svatozáře s ježišovým monogramem: „IHS“. Ve výklenku kapličky se nachází basreliéf sv. Jana Nepomuckého s krucifixem a palmovou ratolestí v rukách. Výklenek lemuje pět hvězd a ve spodní časti dvojice okřídlených andělských hlaviček.