nájemní dům

Pojetí fasády je typické pro tvorbu architekta Klenky, zejména zvlněné nadokenní římsy, velká členěná okna a zimní zahrady v patře. Prostějovská stavba je dokonce volnou interpretací staršího nájemního domu z let 1910–1911 z ruky Klenky a stavitele Františka Weyra v Maiselově ulici na pražském Josefově. Sgrafita Jano Köhlera zobrazují portréty prvních moravských tiskařů „Jana Olivetského“, „Kašpara Aorguse“ a další. Vstup do domu je umístěn asymetricky vpravo od středu, po jeho stranách jsou osazeny výkladce. Vstup původně chránila umělecky ztvárněná kovová mříž, výplně dveří rovněž tvoří geometrické ornamenty, pocházející pravděpodobně od firmy Vulkania. Čtyřpodlažní řadový podsklepený městský dům je situován v centru města na obdélném hloubkovém pozemku. Má obdélný půdorys, z nějž do dvora ve střední části vystupuje krátké široké křídlo. Střecha je valbová, se zvýšenou střední částí, krytá pálenou drážkovou taškou. Průčelí dominuje arkýřový rizalit zabírající téměř celou plochu všech tří pater. Ve 3. patře ve středu je lodžie se zdvojeným sloupem s ozdobnou hlavicí uprostřed. Rizalit je završen třemi stupňovitými štíty propojenými atikou, dva krajní štíty jsou vyšší, zakončené vázami (vázy z důvodu havarijního stavu sneseny), nižší střední štít nesl plastiku lva (rovněž snesena). Ve všech třech patrech jsou ve 4 okenních osách velká pravoúhlá okna, dekorativně členěná příčkami. Nad krajními okny 2. patra jsou zvlněné nadokenní římsy. Celá fasáda je zdobena sgrafity, na parapetech jsou obdélná pole s ornamentální výzdobou, mezi 1. a 2. patrem 4 čtvercová pole s portréty a jmény Jan Olivetský a Kašpar Porgus a letopočtem 1871. Mezi okny 1. patra je oválný medailon s postavou putta. Ornamentální sgrafita jsou i na podhledech lodžie ve 3. patře a u vstupu v přízemí, kde je do ornamentu zakomponován letopočet 1912. Okna a lodžie jsou opatřeny kovovými secesními ohrádkami na květinové truhlíky. V přízemí je vstup umístěn asymetricky ve 3. ose zleva, vlevo od vstupu jsou dva výkladce a mezi nimi vstup do obchodu, vpravo je jeden výkladec. Vstup do domu je nálevkovitě vtažen dovnitř půdorysu, po obou jeho stranách jsou další vstupy do obchodů. Dveře do domu i do obchodů jsou zdobeny tepaným plechem s ornamentálním dekorem, skleněné výplně již nejsou původní. Dvorní fasáda je jednoduchá, je zdobena geometrickými motivy v parapetech oken. V obou obchodech bylo vloženo mezipatro s galerií, nyní skryto v podhledu. Za vstupem do domu je chodba vedoucí ke schodišti do do dvora, z ní je i přístup do sklepa. Sklepy mají železobetonové stropy. V interiéru jsou dobře dochovány původní okenní i dveřní výplně včetně vitrážových oken, dlažby, podlahy a zábradlí schodiště s dekorativním kandelábrem v přízemí. Krov je původní dřevěný, vzhledem k zalomení střechy komplikované konstrukce se středovými sloupky a šikmými vzpěrami.