kaple sv. Prokopa

Kaple sv. Prokopa Kaple sv. Prokopa se nachází v samostatné obci Chotiněves, která se nachází v litoměřickém okrese Ústeckého kraje. Jádro obce je tvořeno úzkým ostrůvkem mezi komunikacemi s kaplí uprostřed. Obec se rozkládá kolem hlavní komunikace. Nachází se zde rozvolněná zástavba s převažující štítovou orientací domů ke komunikaci. Orientovaná kaple stojící uprostřed ostrůvku je obklopena několika stromy. V roce 2011 a 2013 prošla kaplička zásadní rekonstrukcí. Jedná se o obdélnou omítanou kapli s půlkruhovým závěrem a trojúhelným štítem se zvoničkou. Kaple má sokl, fabionovou římsu a je zastřešena sedlovou střechou zvalbenou nad závěrem a krytou taškami. Fasáda je členěna plochými lizénami v tmavších odstínech barvy fasády. Východní průčelí je tvořeno vstupem zaklenutým segmentem, který je ohraničený profilovanou šambránou s uchy a hlavním klenákem. V ose nad portálem se nachází obdélné zrcadlo ohraničené profilovanou šambránou. Štít je též ohraničen plochými lizénami a ve středu se v ose nachází řecký kříž umístěný v kruhu. Nad štítem je vystavena obdélná zvonička se zvonem zakončena stanovou střechou s latinským křížem. Boční průčelí jsou tvořena stejně. Jsou ohraničené plochými lizénami a jsou tvořena jednou okenní osou klenutou plným obloukem a vyplněna tabulkovým sklem. Okenní otvory jsou ohraničeny profilovanou šambránou s podokenní římsou. Západní půlkruhový závěr má ve středu fasády christogram. Interiér kaple je sklenutý valenou klenbou s lunetovými výsečemi a je bohatě zdobený freskami.