palác Bernharda a Samuela Morgensternových

Dvoupodlažní objekt se sedlovou střechou v nárožní poloze ulic Kotlářská – Štefánikova , do této orientováno delší (s výjimkou nárožního arkýře symetrické) devatenáctiosé ( 1+4+9+4+1) průčelí dlouhé přes 60 metrů. Fasáda s bohatou štukovou výzdobou řešená pravidelně, přízemí členěno výraznou pásovou bosáží, okna půlkruhově zaklenutá s obdélnou parapetní výplní. Přízemí od patra odděluje výrazná kordonová římsa s hřebínkem. Nároží zvýrazněna bosáží. Střední část ve formě mělkého rizalitu vrcholí atikovou balustrádou a charakteristickým znakem svého stavitele – zvýšenou mansardovou střechou. Okenní otvory obdélné, umístěné mezi dvojici pilastrů stojící na profilovaných ornamentálně zdobených konzolách. Pilastry ukončeny kompozitní hlavicí, na niž střídavě dosedá trojúhelníkový fronton a přímá nadokenní římsa s hřebínkem. Boční okenní otvory umístěné v ploché neprofilované šambráně s hranolovou patkou a profilovanou konzolou nesoucí nadokenní profilovanou segmentovou římsu. Průčelí ukončeno podstřešní profilovanou římsou s hřebínkem. Do Kotlářské ulice průčelí čtyřosé, členěné ve stejném duchu jako hlavní průčelí. Nárožní oktogonální arkýř vyrůstající z bohatě profilované konzoly s řadou řemeslných detailů je ukončen báňovitou věžičkou. Dvorní průčelí jedenáctiosé s mělký rizalitem ve střední části. Fasády hladké, dělené profilovanou kordonovou římsou. Na osu umístěný balkón na železných nosnících chráněný baldachýnovou plechovou markýzou na kovaných ornamentálních konzolách. Balkón ohrazen bohatě zdobeným zábradlím. Střecha sedlová (režná taška) s mansardou nad rizalitem. Vnitřní prostory centrální chodbou rozděleny na dvě křídla. Zejména ve vstupních prostorách pozoruhodné uměleckořemeslné práce ve štuku (stropy se zrcadly, slepé portálky na bočních stěnách, konzoly), dřevě (vjezdová vrata, zábradlí), kovu (mříž vyplňující naddveřní prostor hlavního vchodu), skle jak v exteriéru, tak v interiéru. Ve veřejně přístupných chodbách původní kachlové dláždění, v každém křídle kamenné schodiště s původním litinovým zábradlím.