hotel
Liberecký kraj
náměstí 3. května č.p. 200
hotel
moderní architektura
hotel Cristal

anotace

Pozdně funkcionalistický hotel byl postaven místní Okresní hospodářskou záložnou na místě její starší budovy v letech 1942-1943 architekty Františkem Stalmachem a Janem Hanušem Svobodou.

dějiny

Hotel byl postaven místní Okresní hospodářskou záložnou na místě její starší budovy v letech 1942-1943 architekty Františkem Stalmachem a Janem Hanušem Svobodou. Dvorní část sloužila jako ubytovna.

popis památkové hodnoty

Hotel Cristal je výraznou a zajímavou pozdně funkcionalistickou stavbou, která po budově spořitelny jako druhá vstoupila poměrně nehorázně do prostředí maloměstského železnobrodského náměstí s převahou roubené zástavby. Svým zaobleným nárožím připomíná sídlo Okresní záložny hospodářské a restaurace Merkur v Jablonci nad Nisou z roku 1932, která byla v roce 1987 demolována a nahrazena spíše nevhodnou novostavbou.

popis

Objekt hotelu Cristal je nárožní stavbou, která svým výrazným zaobleným nárožím vytváří dominantu jižní strany železnobrodského náměstí. Hotel byl postaven Okresní hospodářskou záložnou na místě její starší demolované budovy. Čtyřpatrový objekt s monolitickým železobetonovým skeletem má rovnou střechu a nepravidelný půdorys (hlavní budova má půdorys přibližně na půdorysu písmene v). Zapuštěné přízemí je opatřeno obkladem z leštěné červené žuly a výkladci. Nacházela se zde samoobslužná restaurace přístupná širokými prosklenými dveřmi v nároží. Vstup do hotelové části se nacházel na západní straně průčelí, kudy se vstupovalo i do baru v suterénu. Patro s téměř s celoproskleným pásem výkladců sloužilo pro potřeby restaurace se salonky, barem, tanečním parketem a podiem pro hudbu. Výraznou dekoraci zde tvoří např. skleněné lustry a travertinové krby a další uměleckořemeslné prvky, které odkazují na místní sklářskou tradici. Následující tři patra sloužila k ubytování hostí. Na části průčelí byly pokoje rozšířeny o lodžie nacházející se v rizalitu, který je v úrovni posledního patra ukončen balkónem. Lodžie jsou opatřeny trubkovým zábradlím s výplní z drátoskla. Okna pater jsou pásová, místy přerušena vyzdívkou. Chodby, schodiště a recepce jsou opatřena mramorovým obkladem.

• Kód CZ 19386, Železný Brod, město, Železný Brod, Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj
  • Kód CZ 37071, Železný Brod, hl. městská čtvrť (neúřední), Železný Brod, Jablonec nad Nisou, Liberecký kraj

• Ubytovací a prodejní prostory.