zámek

1) zámek čp. 6 2) sladovna 3) sýpka 4) stodola I 5) chlévy I 6) stáje 7) obytné stavení čp. 21 8) obytné stavení čp. 5 9) stodola II 10) chlévy II 11) zahradnický domek čp. 56 12) park 13) ohradní zeď Dominantou vsi je rozsáhlý zámecký areál v čele s velkou patrovou budovou zámku. V podélném průčelí obráceném do vsi je vytažen výrazný rizalit s trojúhelným štítem a balkonem. Interiér zaklenut valenými klenbami s výsečemi a plackami. K zámku přiléhá velký hospodářský dvůr s obytnými budovami č. 5 a č. 21. Ve dvoře nad zámkem stojí mohutná kamenná sýpka, někdejší pivovar, lihovar a další hospodářské objekty. K zámku patří dnes značně zpustlý park táhnoucí se západním směrem. 1/ zámek čp. 6 Patrová dvojkřídlá budova obrácená průčelím do návsi. Průčelí je patrové 11. osé, střední risalit, zvýšeno polopatro. V patře risalitu balkon s mřížovým zábradlím nesený 4. toskánskými sloupy. Risalit vrcholí nízkým trojúhelným štítkem a ciferníkem hodin. Na levé boční straně budovy vystupuje další risalit s hlavním domovním vstupem. Uvnitř valené klenby s výsečemi a klenby plackové.Starší jádro raně barokní,budova je novostavba z 20. let 19. stol. Na půdorysu obdélníka vybudovaná dispozice o 5 x 11 okenních osách, krytá valbovou střechou s taškami se symetricky umístěnými zděnými vikýři, ve hřebeni je hranolová věžička (eternit), krytá jehlancovou helmou (plech). Hlavní zahradní průčelí má mělký střední, o půl patra převýšený rizalit v šíři 3 os, ukončuje jej trojúhelníkový tympanon s hodinovým terčem. Průčelí rizalitu je v přízemí hladké, se středním vchodem s půlkruhovým záklenkem, který kryje portikus, jehož dvojice toskánských sloupů nesou desku balkonu. Balkon má původní železné mříže. První patro rizalitu člení ploché arkády, do nichž jsou vložena okna a dveře s půlkruhovými záklenky. Po obou stranách dveří jsou ještě úzká obdélná okna. Polopatro je hladké, ukončené římsou na konsolách se 6 čtvercovými okénky. Křídla hlavního průčelí mají přízemí bosované, do nichž jsou vložena obdélná okna. Patro oddělené kordonovou římsou člení ploché pilastry s římsami, na něž dosedají segmentové archivolty, okna pravoúhlá. Ukončující hlavní římsa je bohatě profilována. Boční průčelí (do dvora) s vysazeným středním rizalitem v šíři osy, který ukončuje rovněž trojúhelný tympanon, je členěno stejně jako křídlo hlavní fasády. V přízemí má portál v ose rizalitu, v patře pak trojdílné okno pod společnou římsou, opatřenou půlkruhovým tympanonem. Obdobně jsou členěny i další fasády. Interier: ve středu, po délce budovy, umístěna dlouhá chodba, sklenuta v přízemí za vchodem třemi poli stlačené valené klenby s lunetami a dále devíti pasy valené klenby, mezi nimiž jsou pruské placky. V několika místnostech jižní části budovy valené klenby s lunetami, jedna místnost v severní části budovy u zahradního průčelí (vedle rohové místnosti) má uprostřed dva hranolové sloupky, nesoucí segmentové pasy, mezi nimiž je šest polí kleneb - pruské placky. Ostatní místnosti v přízemí plochostropé. Podél chodby v západní části budovy schodiště s odpočívadly, zaklenutými českými plackami. Dispozice patra obdobná s přízemím, chodba i místnosti plochostropé s fabiony. 2) sladovna Objekt na půdorysu písmene U je situován v těsném sousedství hlavní zámecké budovy. Štíty objektu po obvodu schodovitě zalamované, okénka ležatá s barokními šambránami. Objekt upravován výměnou oken, zvětšováním okenních i dveřních otvorů, k jedné části přistavěn přístavek. Dispozičně a hmotově i v celkovém pohledu zachována představa původní funkce objektu. 3) špýchar Je dvoupatrová budova se strmou sedlovou střechou s tvrdou pálenou krytinou. V ní dvě řady po třech vikýřích ve tvaru volských ok. Čtvercová špýcharová okna ( 3 x 5 os) lemována jednoduchými šambránami a opatřeny mřížemi. 4) stodola I Zděný objekt situovaný na západní straně dvora na dlouhém obdélném půdorysu s delší osou probíhající ve směru S-J, střechy sedlové. Objekt je přístupný trojicí obdélných vjezdů se segmentovými záklenky s dřevěnými dvoukřídlými vraty. Interiér severní části prosvětlují a provětrávají podélně obdélné otvory bez výplní v horní části zdiva. Sedlová střecha je v severní části kryta šedým vlnitým plechem, v jižní části šedými vláknocementovými šablonami kladenými na koso. Mezi dvěma jižními vjezdy situován menší obdélný zděný přístavek krytý pultovou střechou s šedými vláknocementovými šablonami. Před prostředním vjezdem přistavěn otevřený novodobý přístavek s pultovou střechou s červeným trapézovým plechem. 5) chlévy I Navazují na objekt stájí dispozičně zachovávají situaci hospodářského dvora. Původní velikost okenních otvorů a dveří byla zřejmě jiná. Střecha sedlová krytá tvrdou pálenou krytinou, v ní dva vikýře ve tvaru volských ok a jeden otevřený s valbovou střechou. 6) stáje Navazující na čp. 21, protáhlý objekt se sedlovou střechou s vikýři ve tvaru volských ok a jedním otevřeným vikýřem s valbovou stříškou. Na stáje upraveno zřejmě později, v 1. okenní ose dochována barokní šambrána typická pro obytné budovy. 7) obytné stavení čp. 21 Jednopatrová budova na půdorysu obdélníka o 2x 7okenních osách, s mansardovou střechou, krytou taškami. Průčelí člení lisenové rámování, na nárožích je štuková bosáž. Okna mají ploché pravoúhlé štukové rámy s podokenními římsami. Barokní budova z 18 .století. 8) obytné stavení čp. 5 Jednopatrová budova na půdorysu obdélníka o 2x7 osách s navazujícím západním přístavkem o 2 okenních osách, krytá valbovou střechou s taškami. Přízemí člení pásová bosáž. Patro odděleno plochou kordonovou římsou. Okna v líci zdiva mají hladké pravoúhlé štukové rámy. Klasicistní budova z poloviny 19.století 9) stodola II Zděná budova na obdélném půdorysu s polopatrem, s delší osou probíhající ve směru V-Z, krytá sedlovou střechou (tašky bobrovky). Zdivo kombinace kámen a cihla. Fasády člení odsazený sokl, lisénové rámy, mírně vysazená kordonová a korunní římsa. Podélná průčelí jsou pětiosá. V úrovni přízemí na jižní straně na šířku obdélná okénka s mřízemi, nad nimi lisénová pole bez otvorů. Na severní straně v přízemí větší na výšku obdélná okna v šambránách, v západní ose obdélný vstup s dvoukřídlými dveřmi; v úrovni polopatra v lisénových rámech vložena rozměrná větrací okna (v rozestupech kladené cihly). Obě štítová průčelí hladká, vrcholící trojúhelnými štíty s trojicí ležatých větracích okének. 10) chlévy II Rozlehlá podélná budova, situovaná v jižní části hospodářského dvora, vlevo od vjezdu. Zděný objekt na obdélném půdorysu s polopatrem, s delší osou probíhající zhruba ve směru V-Z, krytý sedlovou, na východní straně zvalbenou střechou (krytina: vlnitý eternit? a tašky). Zdivo kombinace lomového kamene a cihel. Na jižním průčelí v úrovni přízemí řada pravidelně rozmístěných na šířku obdélných oken s novodobými výplněmi, nad nimi v postřeší prolomeny čtvercové nebo štíhlé obdélné otvory bez výplní. Podstřešní okna chybí ve východní části objektu, kde je polopatro svisle bedněné prkny. Shodně řešeno i trojosé východní průčelí (obdélná okénka v přízemí a bedněné polopatro). Na západní straně na objekt navazuje jižní křídlo bývalého Starckova pivovaru. 11) zahradnický domek čp. 56 Situovaný v parku, vpravo od hlavního zámeckého průčelí. Jedná se o přízemní zděnou stavbu na obdélném půdorysu, krytou polovalbou, včleněnou do kamenné ohradní zdi zámeckého areálu. Vlivem dlouhodobé neúdržby je objekt v neutěšeném stavu, střešní plášť je poškozen, interiéry sloužily jako skladiště. Objekt dotváří památnou hodnotu zámeckého areálu. 12) park Zahrada před zámkem navazuje na park až lesopark úzkého protáhlého půdorysu kolem vodoteče a rybníčků. Park až lesopark o rozloze 8,4 ha má protáhlý tvar směřující od východu k západu, rozložen kolem vodoteče a rybníčků. Před zámeckou budovou na pobytové zahradě se nachází zapuštěná kašna a květinová výzdoba. Park se táhne západním směrem od zámku podél Košetického potoka. Meandrující vodní tok je na jednom místě regulovaný stavidlem. Atraktivními přírodními prvky parku jsou rybníky. Část zámeckého parku je obývána vysokou zvěří, za mostem přechází park v neudržovaný lesní porost. Z parku jsou možné průhledy na zámek. Severní část parku volně přechází v louku, severní hranici parku tvoří protékající Košetický potok, na který navazuje pás lesa a pás louky. 13) ohradní zeď Ohradní zeď zachována jednak na jihovýchodní straně hospodářského dvora, vlevo od vjezdu do zámeckého areálu, a dále v poměrně souvislé linii na východní straně zámeckého parku. V jv. části areálu při komunikaci probíhá ohrazení s pletivovými dílci na kamenné a cihelné podezdívce, v ose zámecké budovy vložena do ohrazení vstupní pilířová brána s novodobými plechovými dvoukřídlými vraty. Zeď u hospodářského dvora cihelná omítaná, pultová stříška sespádovaná do dvora; zeď dochována na východní straně HD jižně od obytné budovy čp. 5. a v jihovýchodním nároží HD - zde prolomen vjezd se zděnými hranolovými sloupky členěnými vpadlými poli, profilovanými hlavicemi a kamennými odrazníky; v tomto úseku ohradní zeď doplněna jednoduššími hranolovými sloupky. Na východní straně parku podél potoka dochována plná ohradní zeď vyzděná převážně z kamene s dílčími cihelnými dozdívkami, do ohradní zdi zakomponován domek zahradníka a severozápadně od něj v ohradní zdi prolomena branka v přímým nadpražím. Úsek mezi komunikací a domkem je omítaný, stejně jako část ohradní zdi při brance, zbytek bez omítek. Vysoká zeď končí zhruba v úrovni bývalé sladovny a ohrazení pokračuje severním směrem v podobě nízké kamenné zídky.