kříž

Krucifix je situován do středu vsi, do prostoru mezi domy čp. 10, 8 a 1. Na vysokém stupni, přístupném po čtyřech pískovcových schodech, je umístěn hladký hranolový sokl o čtvercovém půdorysu, který přechází oblounem a odstupněním v hranolový dřík s mělkými nikami s reliéfy Panny Marie Bolestné (čelo), sv. Jana Nepomuckého (vpravo) a sv. Josefa s Ježíškem (vlevo). Dřík je ukončen zúženým pasem se symbolem královské koruny s překříženými ratolestmi, z něhož vyrůstá předsazená profilovaná římsa s párem hlaviček puttů na místě akroterií. Nad nimi se tyčí litinový kříž s korpusem Krista a liliovou kružbou na vegetativní motivy na konci ramen. Ve střední části pod Kristem je upevněn ověnčený terč se zlaceným náspisem Věnoval: / Jos. Lamač / Mladostov / Č. 1. Z paty kříže sestupuje mezi andělské hlavičky konzole pro připevnění lucerny. Na zadní straně soklu autorská vtesaná signace F. Zeman, na reversu dříku černě polychromované L. P. / 1853. Kolem objektu obíhá dekorativní kovové zábradlí, upevněné do čtyř pískovcových hrotitých pilířků. Pískovec, v. cca 300 cm.