kostel Čtrnácti svatých pomocníků

Kostel Čtrnácti svatých Pomocníků v Krompachu je drobnější stavbou s podélnou východo-západní osou mírně skloněnou na západní straně k jihu. Umístěn je v centru obce nedaleko zámku a sídla obecního úřadu, severně od komunikace přicházející od západu od Mařenic. Před západním průčelím rostou dvě veliké lípy. Stavba se skládá z lodi obdélného půdorysu, na niž na východní straně navazuje užší presbytář s trojbokým zakončením. Na něj východním směrem navazuje ještě nižší čtvercová sakristie. Před západním vchodem je drobná otevřená dřevěná předsíň. Loď a presbytář kryje průběžná sedlová střecha s jednotnou výškou hřebene a výraznými námětky. Od západu je uzavřená zděným trojúhelným štítem. Střecha je kryta plechovými šablonami s červeným nátěrem. Nad presbytářem z ní vystupuje polygonální sanktusníková věžička s otevřenou lucernou krytou jehlancovou stříškou vrcholící plechovou makovicí a kovaným křížem. Věžička je oplechovaná. Sakristie má valbovou střechu taktéž krytou plechovými šablonami. Střechy odvodňují nadokapní žlaby a svody. Loď je osvětlována celkem devíti okny, třemi z každé strany. Okna jsou obdélná se segmentovým zakončením. Střední okno na západním průčelí je nižší. Okna lemují jednoduché omítkové páskové šambrány vybíhající z jednoduché parapetní římsy. V oknech jsou výplně s kovovým rámem zasklené vitrážovým způsobem čirými a barevnými sklíčky s ornamentálními motivy. Presbytář osvětlují dvě obdobná okna v jižní a severní stěně a přisvětluje malé oválné okno ve vrcholu závěrové stěny. Ve velkých oknech jsou výplně s kovovým rámem zasklené figurálními vitrážemi s bohatým zdobením znázorňující sv. Basilia a sv. Kateřinu. Sakristii osvětluje pouze jedno obdélné okno s kamenným ostěním od severu. V ostění je kovová provlékaná mříž. Kostel je přístupný pravoúhlým portálem s kamenným ostěním s uchy v západním průčelí. Obdobné portály s jednoduššími ostěními vedly původně do lodi a sakristie i od jihu, ale dnes jsou zazděné. Ve vstupním portálu jsou dvoukřídlé otvíravé rámové zeleně natřené dveře s diagonálně vyskládanými výplněmi, ozdobným kováním a křížovými vnějšími závěsy. Fasády jsou členěny vysokým pilastrovým řádem a lizénovými rámci s vykrojenými rohy. Kostel obíhá jednoduchý omítaný sokl. Pilastry jsou členěny na patku a dřík, místo hlavice je úsek zalamující se profilované korunní římsy. Nároží lodi jsou mírně ustoupená a zaoblená. Fasáda je opatřena barevným krycím nátěrem. Sokl je tmavě šedivý, základní plochy a okenní šambrány bílé, vpadlá lizénová pole světle růžovookrová a pilastry s římsou středně okrové. Interiér lodi je plochostropý, presbytář je sklenut valenou klenbou s klášterním závěrem a s pětibokými výsečemi pro okenní otvory. Sakristie má křížovou klenbu. Presbytář je od lodi oddělen půlkruhovým triumfálním obloukem. Strop lodi zdobí velký štukový rámec a výmalba s Pannou Marií uprostřed a evangelisty v rohových medailonech. Celou západní třetinu lodi zabírá zděná empora se třemi poli plackových kleneb rozdělených valenými pasy. Do lodi se empora otevírá trojicí půlkruhových arkád před něž jsou ještě předloženy dřevěné profilované sloupky nesoucí dřevěné rozšíření empory. Na emporu na níž jsou umístěny varhany vedou jednoduché dřevěné schody v jihozápadním rohu. Loď je dlážděna pískovcovými deskami, v presbytáři je novodobá betonová dlažba. Vedle novějších kostelních lavic a křížové cesty se v interiéru zachovala pravděpodobně původní křtitelnice datovaná do roku 1787 (kulturní památka 76012/36-136) a ozdobné sanktuárium. Oltářní obraz Čtrnácti Svatých Pomocníků je pravděpodobně mladší. Krov kostela je hambalkový se dvěma úrovněmi hambalků podélně vázaný dvěma bočními stojatými stolicemi a středovou rámovou stolicí v ose pod hřebenem. Je postaven z ručně tesaných trámů spojovaných plátováním nebo čepováním zajištěným dřevěnými hřeby.