rovinné neopevněné sídliště z mladší doby kamenné

Plocha samotná nebyla dosud destruktivně archeologicky zkoumána. Věrohodné důkazy o hustotě, charakteru a intenzitě pravěkého osídlení přinesl nedestruktivní průzkum. Význam lokality prokazatelně doložily výsledky záchranného archeologického výzkumu na vedlejším pozemku při stavbě skladovacího areálu společnosti VGP Park Turnov, a. s. Výzkumem byla odkryta část výjimečně intaktně dochované neolitické vesnice s doloženým výrobním areálem. Datace je doložena kromě analýzy movitých artefaktů i výsledky radiokarbonového datování z celkem 14 vzorků (po kalibraci byl získán datační interval 4500–5220 př. n. I.; měření bylo provedeno v laboratoři v polské Poznani - Poznaň radiocarbon laboratory - metodou AMS). Celkem bylo prozkoumáno a zdokumentováno cca 1400 objektů různého charakteru. K těm největším patří tři řady celkem 20 pravěkých dílen kruhovitého až oválného půdorysu o průměru 5–10 m a maximální hloubce až 2 metry. V blízkosti dílen byly nalezeny různě zachované půdorysy 15 domů o rozměrech 6 x 9 m až 8 x 24 m. Různorodost půdorysů dlouhých domů dokládá vývoj těchto staveb na lokalitě. Kromě dalších sídelních jam byly nalezeny a zdokumentovány desítky sloupových jam a stovky kůlových jamek. Nalezeny byly desítky topenišť, několik zřícených pecí, desítky fragmentů broušených sekerek, přes 2 tisíce kusů odpadu vzniklého pří výrobě štípané industrie, často z baltského pazourku. Jedná se jak o čepele, různé tvary úštěpů, nebo při proplavení zachycené drobné odštěpky a třísky. Dále bylo získáno množství brusů a brousků k výrobě nástrojů, drtiče a drtidla k výrobě první mouky pro výrobu placek aj. Stovky fragmentů keramických nádob jsou většinou dosti zkorodovány, na některých je ale dobře patrná výzdoba. Plavením vzorků hlíny z pravěkých objektů se podařilo dokonce najít i zuhelnatělé obilky a první nejstarší výskyt hrášku v ČR. V letech 2007 a 2008 byl na ploše KP proveden povrchový sběr, který prokázal osídlení ze stejného období, které bylo registrováno při stavbě haly VGP Park Turnov. Podařilo se zde detekovat 40 fragmentů keramiky ze IV. a až V. stupně vypíchané keramiky z mladšího neolitu, dále 4 fragmenty kamenných mlýnů z leukokratní žuly, 1 fragment brousku z křemenného pískovce a 23 fragmentů štípané industrie (silicitů glacigenních Sedimentů) . Sběry jsou evidovány pod přírůstkovým číslem 8/2008 a uloženy v archeologickém depozitáři Severočeského muzea v Liberci, p. o. Další důkazy o velmi intenzivním pravěkém osídlení poskytl magnetometrický průzkum, který v roce 2008 prováděl na p. p. č. 245/60 a 245/54 (plocha cca 60 X 105 m) Archeologický ústav akademie věd ČR, v. v. i. (RNDr. Roman Křivánek). Magnetometrický a georadarový průzkum byl v březnu 2010 proveden firmou INSET S. r. o. (RNDr. Jakub Štainbruch) i na p. p. č. 245/58 a 245/59 (plocha cca 50 x 120 m). Nedestruktivním geofyzikálním průzkumem necelé poloviny navrhované plochy byla bezpečně prokázána existence mnoha desítek nemovitých archeologizovaných objektů v celé zkoumané ploše. Největší koncentrace objektů se nachází v hloubce 70 - 110 cm pod současným povrchem. V souvislosti s povrchovými sběry na celé ploše lze tyto objekty patrně sídelního a výrobního charakteru (pohřebiště také nelze vyloučit) zjištěné geofyzikálním průzkumem datovat do mladší doby kamenné. Je zřejmé, že se jedná na chráněné ploše o zachycení pokračování unikátně dochovaného neolitického dílenského sídliště odkrytého v roce 2007 na vedlejších parcelách při stavbě VGP Park Turnov. Pokračování sídliště na navrhovanou plochu dokládají mimo jiné i objekty, které byly při výzkumu v roce 2007 prozkoumány pouze zčásti, jelikož pokračovaly východně mimo plochu tehdejší skrývky.