činžovní dům

Dům je součástí nábřežního bloku, který vznikl až novodobou parcelací dříve obecního majetku, který sloužil pro skládku plaveného dříví, byl zde obecní dvůr, vápenka a cihelna. Po schválení projektu regulace nábřeží byly vykoupeny pozemky a výstavba byl naplánována tak, aby vytvořila rámec pro plánovaný pomník. Parcelu čp. 995 získal staroměstský mlynář A. Novotný. R. 1846 byl schválen projekt J. Kaury, který se mohl opírat o ideový návrh a řešení průčelí B. Gruebera, který byl autorem regulace nábřeží. Trojkřídlá dvoupatrová nárožní budova uzavírající obdélný dvůr s hlavním průčelím na nábřeží. Fasáda je jedenáctiosá, okna přízemí jsou půlkruhově ukončená. Přízemí má pásovou rustiku. Okna pater nasedají na podokenní římsu. Okna prvního patra mají šambrány s uchy a suprafenestrami trojúhelného nebo segmentového tvaru. Okna druhého patra mají přímé nadokenní římsy. Fasáda je ukončena vyloženou řmsou nesenou drobnými konsolkami. Dvorní fasády mají pavlače nesené krakorci, chráněné litinovým zábradlím. Vstupní chodby jsou zaklenuty nízkou stlačenou klenbou. V koutech křídel jsou dvě půlkruhová schodiště s původním litinovým zábradlím. Do objektu vedou dvoje dřevěná dvoukřídlá klasicistní vrata. V patrech se zachovala řada původních výplňových dveří.