pojišťovna Victoria

Dům v řadě Revoluční třídy byl vystavěn na místě čtyřkřídlého objektu z 19. stol. Plány novostavby vypracoval pražský německý arch. F. Lehmann v r. 1936 pro všeobecnou pojištovací společnost Viktoria v Berlíně. Vystavěla ji v r. 1937 firma Pittel & Brausewetter. Ušlechtile ztvárněný dům zapadá do kontextu novoklasicistických tendencí v pražské architektuře 2. pol. 30. let 20. stol. Dům prošel úpravami v l. 1954, 1980-81, 1990. Nad kompaktním blokem suterénu a dvou spodních podlaží se zvedají tři třítraktová křídla na půdorysu písmene H. Dům má železobetonovou skeletovou konstrukci, ploché střechy. Fasáda do Revoluční třídy o sedmi okenních osách je sedmipatrová: 1. p. je zevně skryto v obloucích obchodních portálů a 7. p. ustupuje. Kamenný povrch průčelí člení v přízemí a v 1. p. oblouky výkladců, kulatá okénka mezi nimi, edikuly vchodu do obchodu s kamennými markýzami, ve vyšších patrech pak jednoduchá dvoudílná okna a třídílná francouzská okna se zábradlím nad římsou dělící 5. a 6. p. Vstup do pasáže ve druhém oblouku přízemí je v kompozici fasády vyznačen změnou rytmu a formátu oken 2. p. nad pasáží. Z osmiosé fasády do Benediktské ul., sestupující terasovitě k severu, vystupuje vpravo velký arkýř v šíri šesti os: okna 1. a 2. p. jsou tu spojena do dvojic velkými rámy. Hala pasáže při Revoluční třídě obsahuje dvě otevřená schodiště k terase 1. p. Zachovaly se v ní pův. kovové výkladce a reklamní skríňky. Také v domovní hale zachovány původní detaily včetně desky se schránkami.