městský dům

Převážně čtyřpatrový dům z r. 1863 (historicky i stavebně spojený s vedlejším čp. 299) na půdoryse tvaru L, k jehož delšímu křídlu přiléhá ješte přístavba do dvora a jedno kratší rameno do ulice. Při východní části dvora stojí samostatný dvorní objekt. K domu patří rozlehlý dvůr historicky společný s čp. 299. Uliční fasáda několikrát zalomená - 3 samostatná průčelí: do Konviktské, k rotundě a do ulice Karoliny Světlé. Fasáda v Konviktské - klasicistní dvouosá, v přední části jen dvoupatrová, zakončená štítem. Přízemí prolamují 2 vstupy do krámu, které kryjí dvoukřídlá vrata, v patře vysoká sdružená okna (s příčníkem, šestitabulková) s parapetem a nadokenní římsou, ve 2. p. tři vpadlá kruhová pole. Zadní třípatrová část zakončena terasou. Obě části pravoúhle zalamující se fasády za rotundou jsou řešeny v tzv. obloukovém stylu. Jižní fasáda - dvorní je tříosá se sdruženými okny uprostřed, členěna římsami. Všechny fasády mají pásovou bosáž. Průčelí do Karoliny Světlé - pětiosé, historizující, třípatrové s půdním polopatrem (odděleným profil. římsou). V přízemí otvory zakončeny půlkruhovými nadsvětlíky, vchod do domu ve středu, v pravé části vstup do krámu s pobíjenými dveřnicemi (původní). Okna v patrech s příčníkem, v profil. šambránách. Východní dvorní fasáda je řešena jednotně se sousedním cp. 299 - pavlače ve všech třech patrech, jsou provedeny v šíři dvou okenních os na způsob renesanční loggie, jejíž arkádu nese sloup s toskánskou hlavicí. Složitá dispozice odráží situaci dřívějších několika domů na parcele. Krátký dvoutrakt hl. budovy a dvě jednotraktová křídla jsou do pater propojena podkovovitým schodištěm a vestibulem. Jsou přístupné vstupní chodbou (klenutou 3 poli českých placek oddělenými pásy témeř polokruhového průřezu) vedenou středem hl. budovy až na dvůr. Dům je částečně podsklepen. Objekt na východní straně dvora je dvoupatrový s půdním polopatrem. Pravděpodobně obsahuje fragmenty barokní zástavby. Severní část fasády, oddělena odskokem ve zdivu, je pětiosá, jižní část čtyřosá (v patrech sdružená okna). Okna v profil. šambránách, nasazených na průběžné hranol. římse. Nadokenní římsy u oken v 1. p. jsou hranolové, nesené 3 volutově stočenými konzolami s rostlinným dekorem a motivem mušle. Od těchto konzol spadají profil. lisény. U oken 2. p. nadokenní římsy chybí. Jižní část přízemí členěna nízkými empírovými pilastry s hlavicemi (s motivem okřídlených koní, meandru a akantu). V severní části je dvůr uzavřen jednopatrovou budovou s plochou střechou-terasou, přiléhající k čp. 952. Ve dvoře při východní fasádě domu čp. 299 je novodobá přízemní přístavba garáže. Objekt garáže na pozemku parc.č. 292/2 není předmětem památkové ochrany.