činžovní dům

Řadový nájemní dům na půdorysu písmene L se zadním dvorkem. Na hlavní průčelní třípatrovou budovu navazuje jednopatrové dvorní křídlo. Objekt je podsklepen. Střecha hlavní budovy sedlová, dvorní křídlo zakončeno přístupnou terasou. Neorenesanční uliční průčelí je sedmiosé. Ve středové ose umístěn portál s původními dveřmi a světlíkovou mříží, ukončený balkonem v prvním patře. Parapetní výplně balkonu zdobeny reliéfy s ženskou postavou po stranách s rozvilinami. Šambrány oken každého podlaží pojednány jinak, zvláště zdůrazněno je druhé patro s půlkruhově zakončenými okny a s trojúhelníkovými tympanony na volutových konzolách. Horizontálně fasáda členěna profilovanou římsou nad přízemím, konzolovou římsou nad vlysem s metopami nad prvním patrem a vystupující korunní římsou na konzolách nad vlysem se zubořezem a vejcovcem. V přízemí i v prvním patře bosáž. Nad třetím patrem pás figurálního sgrafita - stylizovaný novorenesanční ornament s antikizujícími motivy údajně podle návrhu J. Tulky (ornament, který se v celém pásu rytmicky opakuje, se skládá z dvojic antických postav držících v ruce různé předměty /srp, Merkurovu hůl, aj./ a ležících na rozvilinových úponcích s růžicemi, uprostřed vložena postava stojícího andělíčka). Dvorní fasády jednoduché bez výrazného členění. Sklepy zaklenuty valeně segmentově, část přízemí má neckové klenby, ostatní patra plochostropá. Dvouramenné schodiště s dochovanou dlažbou na podestách a se zachovaným dekorativním litinovým zábradlím. Z vnitřních prostor je nejvýraznější úzký vstupní vestibul. Stěny jsou zde členěny po obou stranách do tří polí reliéfně zdobenými pilastry s kompozitními hlavicemi. Uprostřed obou středních polí symetricky umístěny plastické edikuly slepých výklenku. V horní části jednotlivých polí celkem šest obdélných štukových vlysů s námětem "Vítězný průvod Záboje a Slavoje" podle návrhu J. V. Myslbeka. Sedmý vlys s tančícími postavami se nachází v prostředním poli stropu. Od schodiště je vestibul oddělen jednokřídlými prosklenými dveřmi, zakončenými půlkruhem v půlkruhovém, rovněž proskleném rámu.