kostnice s kaplí Nejsvětější Trojice

Jednopatrový domek připojený od jihu k domům čp. 808 a čp. 783, nepravidelně lichoběžného půdorysu, je někdejší kostnicí s kaplí, která byla umístěna v severových. rohu zrušeného hřbitova kolem kostela sv. Haštala. Záp. průčelí obsahuje zcela vlevo pískovcový pravoúhlý portál s letopočtem 1660. Ostatní část člení celkem čtyři pilastry, z nichž dva střední vymezují jednoosý risalit, zrušený nízkým trojúhelným štítkem; hl. římsa je profilovaná. Hladké již. průčelí má jednu osu, vlevo velký rám nahoře vypjatý stlačeným obloukem. Vymezuje nástěnnou malbu Nejsvětější Trojice s nápisem a letopočtem 1717. Profilovaná hl. římsa je uprostřed stlačeně vypjatá, pod ní segmentem zaklenutý výklenek. Vých. průčelí obsahuje dva novější otvory, skoro uprostřed v patře stopy půlkruhového okna, jež bylo narušeno zazděným kasulovým oknem, nad nímž se hl. římsa půlkruhově zvedá. V obou nárožích byly patrny stopy malované rustiky. Od záp. vchodu se vstupuje do chodby obsahující jednoramenné schodiště do sníženého přízemí, jež má valenou klenbu. V patě schodiště placka. Vstupuje se do prostoru někdejší kostnice křížového půdorysu, zaklenutého valeně (s vrcholnicí východ - západ) a prostoupeného párem styčných trojúhelných výsečí; po sev. i již. straně přiléhají výklenky. 1. p. obsahovalo pův. jeden podélný prostor s výrazně okosenými rohy probranými výklenky, jež lemují trojúhelné příložky. Jejich završení kopulí zakryl dodatečně vložený rovný strop. V podkroví je patrný rub klenby kupole stlačeně elipsovitého obrysu. Vpravo vzadu prilehlý valeně zaklenutý úzký prostor. Kaple Nejsvětější Trojice vznikla r. 1712 přestavbou starší kostnice, datované na portálu 1660. Přestavba na byt proběhla patrně po zrušení hřbitova v r. 1832.