smírčí kámen
Brno-město
Brno
Kníničky
Kníničky
zeď; smírčí kámen

anotace

V opěrné zdi sekundárně umístěná reliéfní kamenná deska s obrysem kříže a sekery. Jeden ze tří objektů přesunutých ze starých Kníniček.

popis památkové hodnoty

Opěrná zídka se smírčím kamenem a boží muka jsou nejen svědky historického vývoje dnes již zaniklé obce Kníničky, ale rovněž věci vysoké umělecko-historické kvality, přesahující rámec regionu.

popis

Opěrná zídka se smírčím kamenem byla zbudována spolu s pomníkem obětem 1. sv. války (není KP) v roce 1923, aby oddělila mírné návrší s travnatou terasou před pomníkem od komunikace. Asi 1 m vysoká kamenná zídka má v centrální poloze pevně zabudován smírčí kámen obdélníkového tvaru o rozměrech v = 0,54 m , š = 0,36 m, hl = 0,18 m, se zaoblenýmy horními rohy. Na přední straně je zdoben reliéfně pojatým motivem - rovnoramenn kříž, pod jehož pravým břevnem je umístěna bitevní sekyrka s rozšířeným ostřím, tzv. bradatice.

• Kód CZ 6731, Kníničky, ves, Kníničky, Brno-město, Jihomoravský kraj

Využití

• Ponechat v ohradní zdi i po konzervativním zásahu - tvoří celek posledních svědků minulosti zatopené obce Kníničky (1936).