dům U Koží

KP tvoří: měšťanský dům "U koží" (trojkřídlá stavba) prostředí KP tvoří: jídelna hotelu (moderní prosklená přístavba na místě prádelny a skladu z 1. pol 20. stol) Na místě dnešní parcely stály dva gotické domy. Dům čp.752 byl v roce 1865 zdemolován a novostavba byla spojena se sousedním domem čp.734 a nově vzniklý objekt získal novou fasádu. Z čp.752 zůstaly jen gotické sklepy, v čp.734 se zachovaly rovnež gotické sklepy i dispozice prízemí. Pri renesanční přestavbě získaly přízemní místnosti hřebínkové klenby. 1689 dům vyhořel, obnoven byl v rané barokní podobě. Barokní charakter mají klenby v přízemí, v prvním patře jsou barokní štukové klenuté stropy. Pri přestavbě r.1866 byly zachovány historické interiery, dvorní fasády opatřeny pavlačemi a dům byl o patro zvýšen. Řadový třípatrový trojkrídlý dům se rozkládá kolem obdélného dvora. Uliční fasáda je sedmiosá, profilovaná korunní rímsa nasedá na vlys s obdélnými okénky. Okna jsou rámována profilovannými šambránami, mají zakulacené horní rohy. Dvorní fasády: jižní a východní křídlo obíhají pavlače s litinovým zábradlým, s dekorativně pojatými pruty. Západní krídlo má pavlače uzavřené dreveným parapetem a prosklenými stěnami. Sklepy jsou gotické valeně zaklenuty. Fasáda parteru z 1. republiky.