dům U Zlatého supa

Dva domy, velký při Celetné a malý při Ovocném trhu - ten zanikl v roce 1945 a místo něj novostavba J. Fragnera. Dům při Celetné ul. z konce 13.století. Ve 14 stol. již doložen i dům při trhu. Ve 2.pol. 14 století byl dům u Celetné přestavěn a rozšířen do dnešní rozlohy. V průběhu 16. století vystřídal několik majitelů ze šlechtických rodů (Slavata, Švihovský) a cena dokládá větší přestavbu, dokončenou krátce po roce 1600. Z této doby pochází monumentální vstupní hala se štukovou výzdobou. 1708-20 došlo k přestavbě, minimálne průčelí, úpravy po roce 1723 pro arcibiskupa Ferdinanda z Kuenburgu. Dům byl v té době dvoupatrový, měl kapli se sakristií, dva dvory a stáje. 1804 dům zásadně přestavěn. Zvýšení o dvě patra provedl Karel Schmidt. Přestavěl rovněž dům na Ovocném trhu. 1945 dům na trhu vyhořel, Jaroslav Fragner zde postavil v 60.letech 20.století novou budovu pro Universitu Karlovu. Dům při Celetné ul. je čtyřpatrový na obdélném půdorysu, hloubkově dvoutraktový, osy 1+1+2+2. V parteru zachován po úpravě od Fragnera jen portál s flankujícími pilastry z přestavby 1720, 1804 upravený a osazený novějšími vraty. Na fasádě je vidět, že v roce 1804 vyšla z původní barokní, z které převzala luisézní dekor (festony, rosety, hlavy) v suprafenestrách ukončených vzedmutými římsami. Pouze 4.patro pusobí klasicistně. Na dvorní fasádě se objevují sdružená okna, opět jen poslední patro se odlišuje - naznačuje to spíše nástavbu jen posledního 4.patra v roce 1804, což je ale v rozporu s písemnými prameny. Vikýře jsou novodobé. V interiéryu gotické sklepy s valenými klenbami, v přízemí pozoruhodná pozdně renesanční síň s neckovou klenbou s koutovými výsečemi a zrcadly (po 1600). Renesanční hřebínková klenba i v levé části přízemí, raně gotický portálek. Schodiště do pater z roku 1804, patra novodobě razantně upravena Fragnerem. Kašna s plastikou supa ve dvoře.