vila dr. Voženílka

Na pravém břehu řeky samostatně stojící dvoupodlažní dům částečně zapuštený do terénu údolí řeky Svitavy. Jedná se o podsklepenou dvoupodlažní budovu s pultovou střechou a obytnými místnostmi orientovanými převážně jižním směrem. Hmotově jednoduchý objekt s metr vysokým ve vrcholu lehce zaobleným soklem a s balkónem zasazeným na východní straně prvního patra stojící takřka na obdélném půdorysu.. Jižní průčelí horizontálně členěno třemi osami s pravoúhlými okenními otvory, přičemž okna jsou různě skladebně zmnožená. Přízemí s asymetricky umístěným pravoúhlým arkýřem je prolomeno v rytmu trojdílné okno, pětidílný arkýř a trojdílné okno. První patro potom trojdílným oknem a dvojicí dvojdílných oken nad arkýřem. Pultová střecha svažující se směrem k severní straně odstupuje od hlavní hmoty budovy. Severní průčelí prosvětleno osmi okenními osami, okna pravoúhlá - tvarově různorodá umístěná částečně asymetricky. Budova je přístupná po jednoduchém schodišti vedoucím z komunikace z východní strany. Schodiště částečně chráněnénovodobým přístřeškem. Východní průčelí rozdělené v ose na dvě poloviny. Jižní část předstupuje před severní. Na jižní části veranda a pravoúhlý vchod, severní část prolomena jedním asymerticky umístěným okenním otvorem. Do budovy se vstupuje přes verandu. Vnitřní prostory byly symetricky rozděleny v obou podlažích na dvě části. V přední části s okny orientovanými směrem na jih byly obytné místnostmi, severní část sloužila jako zázemí pro domácnosti včetně sociálního zařízení. Všechna podlaží společně se sklepem spojena schodištěm umístěným na východní straně v severní části domu. Samostatně stojící budova garáže přístupná z komunikace se nachází jihovýchodně od vlastního domu.