Jubilejní základní škola

Budova na severním okraji historické ulicovky rozšiřující se zde ve vřetenovou náves, v blízkosti kostela a vedle fary. Má tři nadzemní podlaží a pod částí budovy jedno podzemní podlaží. Půdorys je nepravidelný, dvě křídla se spojují v tupém úhlu. K hlavnímu křídlu s mírně vystupujícím rizalitem průčelí je z dvorní strany přimknut výrazně vystupující rizalit - schodišťový trakt se sanitárními místnostmi. Průčelí o 6 okenních osách, po bocích ustoupené hmoty o 1 okenní ose. K západnímu úseku je připojen přízemní objekt (druhotná kuchyňská přístavba) v líci západní štítové stěny. Boční křídlo má pravidelný obdélníkový půdorys s výjimkou (druhotné) přízemní přístavby - přístřešku vstupu do suterénu (kryt). V návaznosti na členitý půdorys sestává střecha objektu z více částí různých výšek, jež se navzájem pronikají - hlavní křídlo má střechy valbové, boční křídlo sedlovou, přičemž v případě štítové části průčelí v krajní (východní) ose je samostatná sedlová stříška s prudkým sklonem. Čelní strana valbové střechy rizalitu průčelí je v důsledku vložení atiky s navazujícím pásovým oknem zvednutá v celé šíři a má charakter mansardy. Ze střechy vyrůstá celá řada komínových těles různých výšek a tvarů, vesměs umístěných na nádvorní straně střech; jsou z pálených cihel, vesměs neomítaná. Střechy kryje pálený střep, typ tzv. francouzská taška. Krov dřevěný, stolicový, místy druhotně ztužený zavětrováním. Průčelí hlavního křídla má celkem 8 okenních os, 6 rizalit, po bocích ustoupené hmoty mají jednu okenní osu. Rizalit dvorní strany má 3 okenní osy, boční hmoty jednu (východní) a dvě (západní). Boční křídlo má do ulice 7 os, do dvora 4. Štítové stěny jsou bez oken. Hlavní vstup, s výrazným plastickým rámováním na způsob žudra se nachází v 3. ose zprava rizalitu, zevnitř výřezu je čtvercové kazetování. Fasády vyrůstají z kamenné podnože (lícující zdivo z lomového kamene různé velikosti a barvy), nepravidelně prolamované okenními otvory ústícími do prostor podzemního patra, jednotlivá podlaží jsou ze strany ulice oddělena římsami. Výraznou korunní římsou jsou ukončeny všechny fasády s výjimkou štítové stěny bočního křídla. Hmoty nároží směrem do ulice jsou flankovány hladkými pilastry (původně plasticky členěnými rustikou) či lizénovými rámy. Na odsazené hmotě krajních os hlavního průčelí a nádvorních fasádách chybí římsa mezi 2. a 3. nadzemním podlažím, štítová stěna hlavního průčelí má (kordónovou) římsu mezi 1. a 2. NP, štítová stěna bočního křídla je bez říms. V úrovni 1. NP jsou fasády do ulice členěny pásovou rustikou, v úrovni 2. NP jsou hladké, opět s výjimkou plochy krajních os průčelí, pojednaných, podobně jako zrcadla obou štítových zdí strukturovanou omítkou. Mezi okny krajních os jsou v parapetní výplni okna vyššího podlaží (jež nad sebou umístěné otvory spojuje) dva nakoso orientované čtverce. K pojednání bočních hmot průčelí se hlásí i plocha mírně odsazené nárožní hmoty jižního úseku bočního křídla směrem do ulice, ukončená nízkým štítem (původně komínový rizalit) - též postrádá římsu mezi 2. a 3. NP a je pokryta strukturovanou omítkou. 3. NP má mezi okny a v pásu nad nimi omítky strukturované, spodní pruh je hladký. Rizalit průčelí hlavního křídla a uliční fasáda bočního křídla jsou ukončeny hladkým kladím, na němž spočívá zmíněná korunní římsa. Svým pojednáním se opět odlišuje fasáda nároží budovy ve východní ose průčelí - zde je v úrovni 1. NP trychtýřový obloukový otvor (pozůstatek někdejšího samostatného vchodu do bočního křídla, kde v době po ukončení výstavby sídlil Obecní úřad) - předsunutá přízemní hmota potom vytvořila v úrovni 2. NP drobnou terasu přístupnou z přilehlé místnosti. V úrovni korunní římsy je ve štítu v oválné zapuštěné ploše osazeno okno (původní festonové rámování oválu zaniklo). Na korunní římsu rizalitu průčelí nasedá v šíři 4 centrálních os stěna půdního prostoru s parapetem a pásovým oknem (parapet původně nesl nápis "Jubilejní škola" provedený v omítce). Na nárožích rizalitu průčelí hlavního křídla jsou štítové kartuše, okřídlené, ověšené vavřínovými festony a korunované knížecí čapkou s křížem (západní nároží), resp. císařskou korunou s křížkem (východ). Fragmenty nápisu s letopočtem (patrně) "ANNO - 1908". Dvorní fasády mají v celé ploše mělkou pásovou rustiku přerušovanou pouze vpadlými obdélníkovými zrcadly mezi okenními osami. Nad okny 2. NP jsou výrazné nadokenní římsy kryté stříškami. V levé (východní) krajní ose dvorního rizalitu hlavního křídla je zadní vchod do budovy - portál s pilastrovým rámováním (trnož, dřík se zrcadlem, vysoká hranolová hlavice), nad obdélníkovým výřezem vstupu překlad (vlys) s profilovaným obdélníkovým zrcadlem a následuje odstupňovaná římsa. Portál kryje v úrovni okna nad vchodem horizontálně seříznutástříška pagodového tvaru. Výraz fasád, zejména uličních, je tvořen především okny. V přízemí rizalitu hlavního křídla jsou špaletová okna, obdélníková na výšku, s 6-tabulkovými dvojitými výplněmi a pevným křížem, bez šambrán.Okna 2. a 3. NP čelního rizalitu a bočního křídla jsou větší, osazená do skosených - trychtýřovitých šambrán ohraničených lištou. Výplně jsou špaletové, dvojité, 9-tabulkové, s pevným křížem se dvěma vertikálními břevny. Výplně dvorních oken (zde více typů - 4-, 6- i 9-tabulkové) jsou špaletové, dvojité. S výjimkou okenních výplní uliční fasády bočního křídla jsou výplně vesměs původní, s převážně zachovanými mechanismy a kováním. Interiér stavby je koncipován jako konstrukční i dispoziční dvoutrakt - do ulice jsou ve 2. a 3. NP učebny, kabinety (ředitelna, sborovna apod.), do dvora průběžná komunikace - chodba; v případě střední části hlavního křídla s komunikačním a sanitárním rizalitem o trojtraktu. Místnosti mají vesměs rovné stropy, ve sklepeních jsou tzv. ploché klenby do I profilů. Vstup do objektu je prostřednictvím chodby - foyer - jejíž strop je pročleněn čtvercovým kazetováním, stejné kazetování je i ve výřezu vstupu. Vlys obdélníkových kazet je pod stropem. Omítky stěn jsou výrazně strukturované. V bočních stěnách jsou edikuly s deskami (původně niky, jedna s bustou T. G. Masaryka) - v současnosti jsou zde kamenné desky z leštěného vápence věnované osobnosti J. A. Komenského. Na východní straně portrét a nápis "JAN AMOS KOMENSKÝ / Narodil se 28. března 1592. / Zemřel 15. listopadu 1670 / a je pochován v Naardenu". Deska na protější straně nese citáty z Komenského děl. Chodby mají původní kameninové podlahy (kombinace béžové a černé) s obloučkovým kobercovým ornamentem, jako bordura je motiv antikizující vlnky. V částech chodeb přístavby bočního křídla, kde došlo záhy po ukončení stavby k dostavbě, rozšíření z tří os na sedm (fasáda byla zcela sjednocena), je dlažba odlišná, rovněž z doby vzniku, původní (černá a bílá kamenina). Schodnice hlavního komunikačního schodiště jsou žulové, obslužných vedlejších schodišť (sklep, půda) pískovcové. V objektu jsou zachována železná zábradlí secesní stylizace s dřevěnými madly ( v prostoru půdy ve zjednodušeném provedení), madla na hácích jsou na stěnách schodiště. V učebnách a na chodbách se zachovaly původní detaily - větrací systém s mřížkami, zabudovaná skříň, školní zvonek, zařízení chemické třídy, kulatina s háky k věšení učebních pomůcek.