pomník Vítězství nad fašismem

Vítězství nad fašismem je koncipováno jako vysoký trojdílný pylon obložený deskami z bílého račanského vápence, vyrůstající ze dvou podélných leštěných ploch. Na přední straně je umístěna členitá kamenná skulptura představující zdviženou sevřenou pěst, jakoby vyrážející ze země, coby symbol rozbití temna, vzdoru a odporu proti fašismu. Zadní strana je osazena abstraktním symbolem míru. Po stranách pylonu jsou vytesány ostře zasekávané nápisy, odkazující na místa spjatá s 2. světovou válkou - města vítězných bitev a koncentrační tábory. Střední pylon památníku je umístěn na plató z mramorových dlaždic mezi šestici mramorem obložených horizontálně orientovaných hranolů. Nápisy na bočních stranách pylonu: Moskva // Leningrad // Sevastopol // Stalingrad // Kursk // Sokolovo // Brest // Kyjev // Bílá // Cerekev // Keren // Oděsa // Jaslo // Dukla // Liptovský // Mikuláš // Bratislava // Ostrava // Brno // Praha // (místa bitev 2. světové války) Madrid // Varšava // Paříž // Budapešt // Berlín // Kaunicovy // koleje // Špilberk // Pod // kaštany // Právnická // fakulta // Dachau // Mauthausen // Osvětim // Majdanek // Buchenwald // Ravensbrück // Bergen - // Belsen // Terezín // (místa nacistických koncentračních táborů a věznic)