dům U Roubíčků

Městište dnešního domu vzniklo při parcelaci pozemku dominikánského kláštera a původne bylo součástí jediného čp. Zahradu a budovu již jako samostatné koupil r. 1696 Bernard Bulla. Dům byl jednopatrový, v zahrade stál v r. 1726 letohrádek. Dům byl do r. 1820 klasicistně rozšířen, jak vyplývá ze zachovalých pohledů. V 19. století bylo městište průmyslově využíváno - stály zde dva parní stroje. V roce 1940 mělo dojít k asanaci objektu i zahrady, k té došlo až v r. 1950 podle plánu O. Stefana. Byly zachovány klenby i hodnotné složky starší dispozice, vloženy nové stropy a nový krov a obnovena pavláčka v prvním patře. Nárožní jednopatrový dům s dvorkem a zahradou, uzavřenou ohradní zdí s barokní bránou a kovovým plotem. Fasáda do ulice je hladká šestiosá. V přízemí vlevo je půlkruhové okno se šambránou a štítkem s letopočtem 1783. Dvorní průčelí je hladké, v levé části prolomené velkým půlkuhovým otvorem. Štítová fasáda je prolomena dvěma drobnými okénky. V západní části přízemí jsou dvě místnosti zaklenuty křížovou klenbou, v jedné je zachován zbytek štukové výzdoby.