pojišťovna Praha

Řadový dům o čtyřech nestejných křídlech kolem obdélného dvora. K pozdně klasicistnímu domu na půdorysu ve tvaru L z druhé třetiny 19. století byl přistavěn roku 1875 novorenesanční objekt. Roku 1894 úpravy arch. Jana Zeyera, zřízena konstrukce výstavního sálu ve dvoře ze železa a skla. V letech 1906-07 výrazná secesní přestavba pro pojištovnu Praha podle projektu O. Polívky. Architektonicky nejhodnotnější částí domu je uliční křídlo do Národní třídy. Průčelí je třípatrové (s polopatrem na místě 4. patra) sedmiosé, střecha sedlová. Fasáda je členěna třemi arkýři a balkonem, mohutně vyčleněnou krycí deskou římsy, dvěma novobarokně tvarovanými atikovými štíty v krajních osách, aj. Přízemí nedotčeno secesními úpravami, novodobé výkladce, klasicistní obloukový portál průjezdu. Mezi okny 1. patra alegorické reliéfy s náměty pojišťovnictví od L. Šalouna (glazované, barevné, signovány: RAKO). Nad okny 2. patra plastiky andílků a sov a nápisy: Život, Kapitál, Pojišťuje, Důchod, Věno. V barevném pásu s florální ornamentikou zakomponován plastický nápis Praha, vytvořený kolem okének polopatra. Po krajích atikových štítu ženská a stařecká figura. Mnoho uměleckořemeslných prvků: balkonové zábradlí, praporové žerdi, mříž hlavního vchodu, vitráž dveří do dvora, dlažba chodníku (silně poničená), aj.