hrad Boskovice

Hradní jádro zaujímá skalnatý kužel, vystupující na východním okraji hřbetu zámeckého vrchu a obtékaný Bělou. Výškově značně diferencované území obepíná masivní plášťová zeď, k jižnímu líci přiléhají trosky jednotraktového paláce do výše prvního patra. Obvodní zdi obsahují sedlový a půlkruhově završený portálek s kamenným na hranách okoseným ostěním. V jihozápadním nároží paláce se dochovaly v síni prvního patra výběhy žebrové (obkročné nebo síťové) klenby. Klínová vyžlabená žebra se protínala v hladkých kruhových svornících. Při severním obvodu nádvoří jsou zachovány zbytky stavení do úrovně přízemí. V západním cípu hradby se nachází válcová studna vylámaná ve skále. Na severozápadní straně areálu dochovány trosky parkánové zdi, níže pod svahem masivní pozdně gotická, místy odsazená zeď s hranolovými baštami otevřenými dovnitř. Na severovýchodním obvodu navazuje zeď s polygonálním bastionem ze 16. století. Přístup do hradu byl od města po trase dnešní komunikace, ústící do hranolové předhradní brány, chráněné válcovou hláskou.