kaple sv. Kateřiny

Rotunda, situovaná na býv. hřbitově na návrší,severně od centra města, kam literatura klade pravděpodobné nejstarší osídlení České Třebové ( snad ještě před r. 1200) na pravém břehu říčky Třebovky. Na východě půlkruhová apsida. Na západě poněkud z osy vysunutá předsíň s kruchtou v patře a schodištěm. Interiér: loď i přistavěná předsíň jsou plochostropé. Triumfální oblouk zaklenut polokruhem. V náběhu oblouku úseky římsy. Apsida sklenuta mírně asymetrickou křížovou žebrovou klenbou. Masívní žebra hruškovitého profilu vybíhají na západě z konzol tvaru komolého kužele, na východě konzoly v podobě lidských masek. Svorník kruhový. Interiér osvětlují obdélná, polokruhem zaklenutá okna (pozdější). Z předsíně vstup ostře lomeným portálem profilovaným pruty, výžlabky a hruškovcem. Na jihu vně budovy portál s lomeným okoseným ostěním. Předsíň – průčelí 1 osa, obdélný vchod s kamenným ostěním, nad ní kordonová římsa a nad ní půlkruhově zaklenuté okno. Napravo nad bočním vchodem do lodi dvě segmentově zaklenutá okna ve špaletě. V levém boku lodi nad římsou, která obíhá pod střechou lodi i apsidy (římsa odstupněná a profilovaná), je segmentově zaklenuté okno ve špaletě. V apsidě na ose segmentově zaklenuté okno ve špaletě. Loď rotundy je kryta helmicí s lucernou, předsíň a apsida valbovou střechou, krytina šindel. Dřevěná kruchta podepřena čtyřmi sloupy s dřevěnou poprsnicí s lidovými obrázky (sv. Jan Evangelista, sv. Jan Křtitel, sv. Marie Spomocnice, sv. Jakub Větší, sv. Petr, sv. Pavel, sv. Antonín Paduánský).