kaple sv. Kateřiny

Severně za řekou Třebovkou na mírném návrší severně od města stojí centrální kaple sv. Kateřiny, původně rotunda z 1. pol. 13. století (klenba apsidy a portál předsíně z pol. 14. století, renesanční sgrafitová výzdoba odhalená při opravě ve 20. l. 20. stol. pochází z 2. pol. 16. století). Kolem kaple, završené výraznou helmicí s lucernou, je starý hřbitov obehnán zdí z kamenných kvádrů s vchodovou vstupní věží (zvonice), před ní kamnný krucifix s reliéfem Panny Marie z r. 1782. Hřbitov – zatravněná nerovná plocha zrušeného hřbitova se vzrostlou zelení (chráněná skupina stromů) s ojedinělými neudržovanými náhrobky či jejich torzy. Většina původních náhrobků po zrušení hřbitova byla přenesena na nový hřbitov.