socha sv. Václava
Česká Třebová
Česká Třebová
Česká Třebová
novogotika

anotace

Kvalitní, autorsky neurčená světecká socha z r. 1908 na neogotickém podstavci. Kamenosochařské dílo, dokládající projevy religiozity regionu na poč. 20. století. Původně umístěno na Trávníku, v tehdejší Svatováclavské ulici.

dějiny

Kvalitní, autorsky neurčené lidové kamenosochařské dílo, dokládající projevy religiozity východočeského regionu na poč. 20. století.

popis

Na trojdílné hranolovém neogoticky dekorovaném podstavci s nízkým soklem a úzkou profilovanou římsou je umístěna stojící socha světce v životní velikosti a obvyklém ikonografickém pojetí. Znázorňuje knížete v krátké suknici a dlouhém plášti sepjatém sponou, levou rukou se opírající o štít, pravou pozdviženou (původně svírající praporec), na hlavě knížecí korunku. Na čelní starně podstavce v neogotické kartuši tvaru jeptišky je sekaný nápis: “ Svatý Václave / oroduj za nás / Postaveno / r.1908. Výška: socha 150 cm, soklík sochy10cm; hranolový podstavec 110 cm, sokl 72 cm. materiál: pískovec

• Kód CZ 2028, Česká Třebová, město, Česká Třebová, Ústí nad Orlicí, Pardubický kraj
  • Kód CZ 51226, Česká Třebová, hl. městská čtvrť (neúřední), Česká Třebová, Ústí nad Orlicí, Pardubický kraj

• restaurování - 2013

restaurátor: Dufek Petr