kostel sv. Jiljí

V obci ve střední části náměstí stojí orientovaná, jednolodní stavba kostela s pětibokým závěrem, k němuž je na východní straně připojena dominantní hranolová dvoupatrová věž tyčící se nad okolním svažitým terénem. Na západní straně je situován hlavní vstup završený rovným překladem lemovaný jednoduchým kamenným ostěním s lištou, nad ním jeden vysoký okenní otvor se segmentovým záklenkem, ve vysokém trojúhelném ořímsovaném štítu slepý otvor kasulového tvaru orámovaný neúplnou šambránou, ve vrcholu kříž. Boční fasády jsou podepřeny opěrnými pilíři a otevřeny trojicí pravidelně rozmístěných vysokých okenních otvorů se segmentovými záklenky. Ve východní části severní fasády a na středu jižní jsou připojeny drobné vstupní přístavky. Schodišťový přístavek s obdélným vstupem je připojen k jižní straně věže, která je na východní a severní straně v přízemí otevřena obdélnými okenními otvory, v patře do tří stran oválnými a ve druhém, zvonicovém patře do všech čtyř stran vždy po jednom okně zaklenutém půlkruhovým záklenkem. Nad okny jsou umístěny ciferníky hodin. Co se týče členění fasád, v přízemí bylo dřívější bohaté zdobení (kasulové orámování otvorů, nárožní bosáž a lizénové rámce, reliéfní datace výstavby a renovací na východní straně věže) zcela odstraněno, zůstala pouze korunní římsa pokračující z kostelní lodi i na hmotě věže. V patrech věže je členění zachováno – nároží prvního patra je rámováno bosáží a okenní otvory lištovou šambránou s klenákem a dekorativní malbou, ve zvonicovém patře jsou na nárožích zdvojené pilastry, v záklencích oken jsou osazeny klenáky, pod profilovanými parapetními římsami jsou parapetní výplně s probranými rohy. Fasády věže jsou završeny bohatě profilovanou korunní římsou. Střecha lodi je sedlová, nad závěrem mírně zvalbená, na věži je střecha čtyřboká stanová přecházející odstupněním v polygonální stan, ve vrcholu je makovice a křížek. Krytina je pálená taška. Kněžiště je sklenuto jedním polem křížové klenby a pětibokým závěrem, loď čtyřmi poli pruské klenby s oválnými zrcadly navzájem dělenými pasy, které nasedají na polopilíře s římsovými hlavicemi sahající přibližně jen do poloviny výšky zdí. Žebrová klenba se sbíhá v kruhových zdobených svornících, placky jsou zdobeny štukovými rámy a na polopilířích jsou zdvojené dekorativní pilastry, ukončeny jsou volutami. Na západní straně lodi je kruchta, jejíž podkruchtí je zaklenuto valenou klenbou; podvěží, ve kterém je umístěna sakristie, je sklenuto pruskou klenbou. Krov je barokní, ležatá stolice.