1000133661 - kostel sv. Petra a Pavla
kostel sv. Petra a Pavla
Čáslav
Čáslav-Staré Město
Čáslav
Kostelní náměstí

anotace

Areál kostela s barokním křížem a severním předpolím. Kostel: orientované halové trojlodí s přiléhající hranolovou věží na JV nároží a přistavěnou S boční lodí. Románský původ, gotické stav. fáze a další mladší úpravy (v 19. století Kamil Hilbert).

popis památkové hodnoty

Mimořádně hodnotný sakrální areál s kostelem sv. Petra a Pavla složité architektonické dispozice, dané postupnou výstavbou v průběhu 12. stol - 19. stol. Areál je tak současně dokladem dlouhého historického vývoje farního centra dané lokality.

popis

Kostel sv. Petra a sv. Pavla stojí v bezprostřední blízkosti Žižkova náměstí (SZ strana), na menším prostranství zvaném Kostelní náměstí. Kostel svojí urbanistickou a architektonickou dispozicí tvoří hlavní dominantu Čáslavi, především svojí vysokou věží, která se pohledově uplatňuje ze všech světových stran daleko v okolí města. Pozůstatkem hřbitova, který kdysi kostel obklopoval (zrušen 1829) je barokní kamenný kříž stojící v ose gotického závěru kaple P. Marie Bolestné a architektonické řešení severního předpolí (část někdejšího hřbitova) vymezeného nízkou terasovitou zídkou. Předmětem ochrany jsou: 1) kostel sv. Petra a Pavla (st.1) 2) barokní kříž (na pp. 2308) 3) architektonické řešení severního předpolí (na pp. 2308) 4) pozemky st.p. 1 a p.p. 2308 (část)