dům

Areál domu č.p. 217 s bránou v Hodkovicích nad Mohelkou stojí v severním koutě hlavního náměstí města v jeho severozápadní frontě vedle radnice. Patrový zděný dům půdorysu písmene L kryje sedlová střecha s plechovou krytinou. Po stranách střechu doplňuje řada pultových vikýřů. Hlavní jihovýchodní průčelí se obrací do náměstí. Nárožní mělký vstupní rizalit vrcholí odstupňovaným vysokým štítem. Vstup rámuje portál se štukovou výzdobou a výklenkovými sedátky po stranách. Monumentalitu vstupu dotvářejí dvoukřídlé dveře ve shodném slohovém ztvárnění. V ploše vstupního průčelí se uplatňuje bohatá štuková výzdoba v podobě okenních šambrán, průběžných říms a plastických vlysů. Zbylá průčelí jsou řešena obdobně, avšak méně zdobně. Novorenesančně ztvárněná brána propojuje jižní průčelí domu s budovou radnice. Zděnou hladce omítnutou bránu zakončuje obdélný středový nástavec s profilovanou římsou a valbovým plechovým zastřešením. Samotný půlkruhově zakončený otvor lemuje štuková šambrána s naznačeným klenákem, který doplňují festony a reliéf mušle. Kovaná dvoukřídlá vrata ve spodní části opatřená plechovými pláty dekoruje v horní části florálně zdobená mříž. 1. dům č.p. 217, 2. brána